Nedavno objavljeno

MIRALEM JAŠAREVIĆ Brčak od kojeg treba učiti

Doktor Miralem Jašarević, jedan od najmlađih kardiohirurga u Evropi, čovjek koji radi na prestižnim klinikama u Essenu i Düsseldorfu u Njemačkoj, prilikom nedavnog susreta sa gradonačelnikom Brčko distrikta, dr Zijadom Nišićem, ponudio je da svi ljekari brčanske Bolnice, ako ih zanima bilo kakav vid dodatnog usavršavanja u Njemačkoj, mogu to obaviti u tamošnjim prestižnim  zdravstvenim ustanovama.

“Voljan sam uz sopstveno zalaganje podržati svakog od brčanskih ljekara koji izraze želju da se usavršavaju u bilo kojoj oblasti za koju već imaju ili iskažu afinitet i to bez ikakve naknade, uz obavezu Distrikta da im osigura troškove puta i smještaja za vrijeme usavršavanja. Između  ostalog i ovo sam kazao prilikom nedavnog prijema kod gradonačelnika Nišića, uz dodatak da ako ima bilo kakvih  tehničkih i drugih problema u funkcionisanju brčanskog zdravstva, u čijem rješavanju mogu pomoći eminentne kolege iz inostranstva, pa i ja sam, da ovdašnjim vlastima i menadžmentu Javne zdravstvene ustanove stojimo na raspolaganju“ istakao je Jašarević, dodavši da do sada, osim iskazane zahvalnosti, nije dobio nikakav konkretan odgovor niti zahtjev koji, kako sam kaže, još uvijek očekuje.

Inače, mladi doktor Miralem Jašarević nakon specijalizacije u oblasti kariohirurgije, okončao je i subspecijalizaciju iz oblasti urgentne medicine, a nedavno je podržana i njegova aplikacija na pretižnom „Imperial“ koledžu u Londonu, gdje mu je odobren upis master studija u segementu menadžment-organizacija i upravljanje.

“Omogućen mi je master studij na, po rejtingu šestom univerzitetu na svijetu, a sam  studijski program spada među tri najača u ovoj oblasti u svijetu. Želja mi je da, osim u medicini u kojoj ću nastaviti usavršavanje, više znanja akomuliram i u oblasti menadžmenta i rukovođenja, što mi može osigurati reference po kojima mogu biti, recimo, ministar za ovu oblast, rukovoditi kompletnim kliničkim centrom ili ako se odlučim otvoriti i sopstvenu kliniku u bilo kojoj od evropskih država”, precizira Jašarević.

Doktor Miralem Jašarević je dobio „zeleno svijetlo“ I za upis na program  Medicinskog fakulteta univerziteta u Harvardu (SAD), koji je jedan od najprestižnijih u svijetu, a izučavati će  način života ljudi s ciljem preveniranja nastanka određenih oboljenja.

„Inspiracija za ovaj studijski program mi je činjenica da mi kao kardiohirurzi kod operacija vidimo već strašne promjene na samom srcu koje su većinom uzrokovane pogrešnim načinom života i to decenijama unazad. S obzirom da kao kardiohirurg nisam dovoljno obrazovan da bi ljudima mogao reći precizno i stručno kako da spriječe nastanak svih oboljenja, pa i onih na srcu, odlučio sam se za upis i ovog studijskog programa na Harvardu, gdje sam već uspješno završio četiri modula“, zaključio je tridesetjednogodišnji Brčak, specijalista kardiohirug dr. Miralem Jašarević.

Izvor: Radio Brčko

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img