spot_img

Nedavno objavljeno

Njihova godina: LANA PUDAR

Na kraju svake godine ističemo osobe koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog te zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu, volji i upornosti stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo ličnosti koje 2023. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. To su: paraplivači Ismail Barlov i Ismail Zulfić, plivačica Lana Pudar, novinarka i muzikologinja Vesna Andree Zaimović, skijašica Elvedina Muzaferija, glumica Maja Salkić, produkt dizajnerica Samina Tanović, alpinista Tomislav Cvitanušić, komunikacijska ekspertica Una Bejtović, glumac Kemal Rizvanović i novinarka Nadina Maličbegović

Snimio Nikola Blagojević / Spektroom

U zemlji vječnog iščekivanja izlaska iz baraža i nade u retroaktivno objelodanjivanje poništenog penala protiv Nigerije, žene u sportu Bosne i Hercegovine najuspješnije su. I nepobitna je to činjenica uprkos nadi da će neko od nogometnih reprezentativaca u odlučujućem minutu postići gol kojim će nas izbaviti iz svih naših frustracija.
I dok čekamo nezaustavljive procese pridruživanju Evropskoj uniji, nadajući se da će biti jednako brzi kao i promocija skromnih rezultata bh. političara i političarki, Lana Pudar bila je, sa svojim pobjedama, izvor naše kolektivne radosti. Ponekad stvarajući nam iluziju da možemo biti jednako sposobni i superiorni kao što je ova prekrasna djevojka.
Lana Pudar je u 2023. godini osvojila devet evropskih i svjetskih medalja od čega pet zlatnih i po dvije srebrne i bronzane. Učestvovala je na dvanaest velikih finala, ostvarila dvije olimpijske norme za nastup na Igrama u Parizu 2024. godine te postigla šest rekorda – dva evropska juniorska rekorda, tri rekorda juniorskih prvenstava, jedan rekord svjetskih prvenstava i osvojila je pehar za najbolju plivačicu svjetskog juniorskog prvenstva. Sve ovo je stigla prije navršene osamnaeste, jer će punoljetstvo proslaviti početkom 2024. Trenutno pohađa treći razred matematičke gimnazije i razmišlja o studiju diplomatije. Sudeći po dosadašnjim rezultatima, malo je ambicija koje će kod ove zlatne Mostarke ostati nerealizovane.
Kada bi u svojim plivačkim dubinama srela zlatnu ribicu, zamolila bi je za olimpijski bazen u svom rodnom gradu.
Pretpostavljamo da je malo onih koji ne znaju da je Lana Pudar do svojih zlatnih visina stigla bez elementarnih preduslova za treninge. Novak Đoković je u djetinjstvu trenirao tenis u bazenu, ispražnjenom i napuštenom, zbog izostanka teniskog terena u njegovoj blizini. Lana bazen za plivačke treninge nije imala. Na Balkanu očigledno svako ima ono što mu ne treba za dostizanje nesvakidašnjih visina.

Gracija 441, januar 2024.

Latest Posts

Raport

spot_img