spot_img

Nedavno objavljeno

Pročitajte govor direktorice Gracije upućen zvanicama Donatorske večeri

Zahvaljujući vama, Narodnom pozorištu u Sarajevu i prijateljima Gracije - Sarajevo je ponovo, kao i mnogo puta do sada, kao i devedesetih godina prošlog stoljeća,na pravoj strani historije

U prvom redu, objavljujemo video koji je na Donatorskoj večeri snimio Sead Kreševljaković za YouTube kanal Videoarhiv i zahvaljujemo mu se na ustupljenom materijalu.

U nastavku pročitajte integralni govor direktorice magazina Gracija Belme Pećanin, koji je pročitala na Donatorskoj večeri za žene Palestine u Narodnom pozorištu Sarajevo.

“Danas se porodilo 180 žena u Gazi. One koje su u prilici da rode u nekoj od bolnica, a 14 od njih 35 je u potpunosti uništeno dok je većina teško oštećena bombardovanjem., čine to u uslovima u kojima ne postoje ni minimalni uslovi za porođaj: bez dovoljno hrane i vode, bez struje i bez neophodnih lijekova. Porođaji i hirurške operacije se već sedmicama obavljaju bez anestezije i sterilizacije, a ljekari i zdravstveno osoblje, koji čine nadljudske napore u pružanju pomoći, su mete snajpera izraelskevojske.

Među ubijenim Palestincima u granatiranim bolnicama su i djeca, koja su se, prema riječima predstavnika UNICEF-a, oporavljala od prethodno obavljenih amputacija. Drastično je porastao i broj smrtnosti porodilja zbog nedostatka adekvatne njege.

Do ovog trenutka izraelska vojska je ubila preko 12.000 djece!

Dehumanizacija Palestinaca od strane Izraela, koja traje decenijama, od 7. oktobra, dana zločinačkog masakra 1.200 Jevreja od strane Hamasa, iskorištena je za kulminaciju zvjerstava izraelskih vlasti nad Palestincima. Sa užasom terora pod kojim se oni nalaze može se mjeriti jedino užas odnosa koji prema ovoj tragediji imaju vlade najrazvijenijih zapadnih zemalja: onih, koji su nakon Holokausta govorili: “Nikad više!” i ponavljali mantre o ljudskim pravima i poštovanju međunarodnog prava. Njihovi uvaženi sugovornici i partneri su najviši zvaničnici izraelske vlade koji sve Palestince javno nazivaju – životinjama.

Palestinci i Palestina će preživjeti. Ali, pitanje je: hoće li ovakav svijet preživjeti?

Nelly Sachs je bila pjesnikinja Holokausta, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1966. godine. Uspjela je da pobjegne iz Berlina i tako izbjegne smrt koja je sustigla desetine hiljada njenih sunarodnika i sugrađana. Ona je napisala: “Naša smrt ležat će kao prag pred vašim zatvorenim vratima.”

Poštovane Sarajke i Sarajlije, dragi prijatelji: naše misli, naša, srca, naše emocije, naše molitve su večeras sa milionima Palestinaca u Gazi, Zapadnoj Obali i širom svijeta. Zahvaljujući vama, Narodnom pozorištu u Sarajevu i prijateljima Gracije – Sarajevo je ponovo, kao i mnogo puta do sada, kao i devedesetih godina prošlog stoljeća,na pravoj strani historije.

Belma Pećanin

Sav novac koji ste prethodnih dana i večeras donirali olakšat će užas makar malom broju žena i porodica u Gazi.

Na kraju, moram da kažem još nešto: imamo razloga, svi zajedno, da budemo ponosni zbog jedne tužne činjenice: teško da ima ijedne evropske prijestolnice, o Americi i da ne govorimo, u kojoj je danas moguće u centralnoj instituciji kulture i hramu umjetnosti organizirati skup ljudske solidarnosti sa žrtvama genocida u Palestini. Nažalost, to govori puno o svijetu u kojem živimo, ali, nasreću, govori i o vama, o Narodnom pozorištu u Sarajevu, ali i o samom Sarajevu.

Sa željom da više nikada ne bude potrebe za organizacijom okupljanja zbog povoda poput večerašnjeg, te nadom da će 2024. godine u Betlehemu ponovo biti na tradicionalan način dočekan Božić, nakon što je ovogodišnji otkazan, srdačno vam zahvaljujem!

Latest Posts

Raport

spot_img