spot_img

Nedavno objavljeno

FACE TV: Gracija i Narodno pozorište BiH za žene Palestine

Magazin Gracija i Narodno pozorište Sarajevo u petak, 22. decembra u 19:30 sati, organizuju Donatorsko veče za žene Palestine. Svi ljudi dobre volje, bez obzira gdje se nalaze, mogu svojim donacijama biti dijelom ove večeri. Molimo vas da pogledate videokolumnu naše Mersihe Drinjaković za Face TV, a onda i obratite pažnju na detalje u tekstu - vezano za način uplate na račun organizacije Žene za Žene International/Women for Women International

Umjesto tradicionalne novogodišnje zabave Magazina Gracija, ove godine smo svu energiju usmjerili na podršku i solidarnost sa Palestinom, te odlučili organizirati Donatorsko veče za žene Palestine. Kao magazin za savremenu ženu koji godinama daje glas onima koji trpe nasilje, diskriminaciju i predrasude, udružili smo snage sa jednom od najvećih institucija kulture u našoj zemlji, Narodnim pozorištem Sarajevo. Dino Mustafić, direktor Pozorišta, odmah je prihvatio naš prijedlog, a potom je uslijedila nevjerovatna podrška sa svih strana. Pojedinci, institucije, kompanije, kolege i kolegice iz medija, svima njima smo jako zahvalni za svaku vrstu podrške.

Evo detalja o tome kako svi možemo pomoći: uplatom od 50 KM ili više direktno donirate novac organizaciji s međunarodnim integritetom Women for Women International, koja će se pobrinuti da ova sredstva budu upotrijebljena na najsvrsishodniji način i stići na pravu adresu. Time sebi osiguravate i mjesto na događaju u Narodnom pozorištu, ako ste u prilici doći (prisustvo obavezno potvrđujete na mail info@gracija.ba)

Podršku Donatorskoj večeri moguće je izvršiti na dva načina: uplatom donacije na brojeve računa:

Za uplate iz BiH – UniCredit Bank BiH

Račun: 3386902246972620

Za uplate iz inostranstva – UniCredit Bank BiH

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA39 3386 9022 4697 2520

Primalac: Žene za Žene International / Women for Women International

Alekse Šantića 2/3, 71000 Sarajevo

ili uplatom donacije putem platforme Kupikartu.ba. – na linku imate sve objašnjeno. Nakon svake donacije molimo vas da potvrdite na mail info@gracija.ba prisustvo događaju.

U nastavku je kolumna naše Mersihe Drinjaković za Face TV: 

Selila sam se više puta, zajedno sa svojom porodicom, sa sjevera na jug Gaze, i to u devetom mjesecu trudnoće. Suočavam se sa zdravstvenim problemima kao što su gestacijski dijabetes i visok krvni pritisak. Uslovi u bolnici su strašni, a nije bilo moguće ostati preko noći u bilo kojoj od njih. Uskoro će mi trebati pelene za bebu, a nemam niti higijenske uloške za sebe. Zbog sigurnosne situacije u nemogućnosti sam da radim kao freelance novinarka. Nemam nikakvih primanja, nemam pristup vodi i hrani u školi koju koristim kao sklonište. Trebam i higijenske potrepštine zbog širenja zaraze. Ne znam gdje ću roditi dijete; nema sigurnog mjesta. Tražila sam i nisam našla ništa. Ne znam kako ću se snaći za porod i šta poslije.

Ovo je priča palestinske novinarke iz Gaze. Nakon što je njen dom uništen u izraelskim zračnim napadima, trenutno se nalazi u skloništu u Rafahu. Ona je bila jedna od tri trudne novinarke, a jedna od njih se nedavno porodila u skloništu u Khan Yunisu. Nijedna od njih se ne može vratiti svojim kućama zbog bombardovanja i zato što se nemaju gdje vratiti.

Zašto vam sve ovo pričam? Zato što u kakvoj god se trenutno kompleksnoj situaciji mi, građani i građanke BiH, trenutno nalazili u ovoj svojoj zemlji – SIGURNO DA MNOGI OD NAS MOGU POMOĆI.  I uvjerena sam da hoćemo: uvijek i oduvijek pomažemo onima kojima pomoć treba. I zato, evo mene ovdje večeras da nas na to podsjetim. Imamo puno kanala kroz koje možemo na jednostavan način poslati našu konkretnu podršku ovim ženama koje sam spomenula, a trebate znati da osim njih koje su imale priliku da odgovaraju na pitanja i kažu nam šta im sve treba, ima stotine hiljada drugih žena, djece – ljudi, civila koji na prostoru Gaze pokušavaju samo – ostati živi. I oni imaju iste potrebe kao i mi – jesti svaki dan, imati vodu za piće, tuširati se, presvlačiti, biti na toplom… samo zamislite šta sve nama u toku jednog dana zatreba, a da nam je to podrazumijevajuća potreba koju možemo i ispuniti. Oni ne mogu – ne bez pomoći svih nas. I zato vas molim, najiskrenije i najsrčanije, da pomognete. Imate to priliku uraditi i kroz jednu “Gracijinu” akciju: 22. decembra u Narodnom pozorištu Sarajevo će se održati Donatorsko veče za žene Palestine. Organizujemo je mi iz Magazina “Gracija” i Narodno pozorište Sarajevo kao naš partner… i uz nesebičnu pomoć prijatelja projekta, ali i svih vas koji možete uplatiti donaciju na račun organizacije “Žene za žene International” – imate ovdje ispod ispisane račune – ali imate i na svim našim online platformama sve potrebne informacije kako najjednostavnije to uraditi ili direktno na račun ove organizacije ili putem platforme “Kupi kartu.ba”.

Ako iko zna kako je to kad vam u teškim trenucima neko pruži ruku podrške, onda to znamo mi ovdje. I upravo zato, molim vas još jednom – pomozimo.

Latest Posts

Raport

spot_img