spot_img

Nedavno objavljeno

Tri gracije Grand kafe iz Bijeljine

Milanka Gligić, Borjana Perendija i Maja Prodanović, svaka na čelu određenog resora u pogonu za proizvodnju, mljevenje i pakovanje Grand kafe u Bijeljini, pričaju nam o ljubavi prema svome poslu, međusobnoj podršci te ritualu ispijanja kafe kao jednom od posebnih trenutaka radnog dana

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević

Do pogona za proizvodnju, mljevenje i pakovanje Grand kafe u Glavičicama pored Bijeljine doveo nas je neodoljivi miris pržene kafe koji se širio dvorištem. Dok parkiramo auto u koji smo prethodno utovarili bijeljinske sočne crvene paprike (spojili ugodno s korisnim), s osmijehom nas dočekuje Milanka Gligić, direktorica i rukovoditeljica računovodstva i finansija kompanije Atlantic Grand. I prije negoli se snađosmo, već je pred nama, u sobi za sastanke, bila skuhana Grand kafa – „najbolja koju ćete probati“, dodaje Milanka.
U pogonima Grand kafe u Glavičicama vlada prava domaćinska atmosfera, a vrlo brzo ćemo se uvjeriti da su za nju, pored Milanke, također zaslužne Borjana Perendija, rukovoditeljica proizvodnje, i Maja Prodanović, rukovoditeljica proizvodnog kvaliteta strateškog poslovnog područja kafa u kompaniji Atlantic Grand. Njih tri, svaka u svom domenu i resoru, svoj posao rade s puno strasti, što nam Maja opisuje ovako: “Ujutro, dok perem zube, već razmišljam kako ću piti kafu u Glavičicama, i to uvijek bude lijep početak radnog dana.”

Znanje, iskustvo, kolegijalnost

Sve što naše sugovornice rade podređeno je krajnjem cilju: ljubiteljima Grand kafe (i onima koji će to tek postati) isporučiti ukusan napitak s kojim većina nas počinje dan. I sve tri su našle recept kako da im poslovni rezultati budu pozitivni. “Svaka kompanija će poslovati dobro ako je tim dobar i ako svi mi pojedinačno imamo dobru saradnju”, kaže Milanka, koja je na čelu svog sektora od 2004. godine. Njezina kolegica Borjana ovog je septembra obilježila 18 godina rada u pogonu Granda, a najmlađa Maja tu je od 2013. Svaka cijeni doprinos svojih muških kolega proizvodnim procesima, ali smatraju da žene imaju onaj “faktor X” koji ih čini odgovornijim i efikasnijim. “Žene ipak shvataju posao ozbiljnije i ulaze u samu srž problema ako se pojave neki izazovi”, govori Milanka.
Borjana kaže kako ona usko sarađuje sa 25 kolega u procesu proizvodnje, a da u cijeloj poslovnoj jedinici ima ukupno 36 uposlenih, od čega osam žena. Skromne su kad govore o vlastitom trudu, ali neka nama bude dozvoljena opaska da imamo utisak kako žene vladaju pogonom Grand kafe u Glavičicama. Kao tehnologinja kontrole kvaliteta, Borjana je svoju stručnost dokazala u praksi, a poštovanje kolega i kolegica je došlo kao prirodan proces. Maja je preuzela dio tereta koji je bio Borjanin zadatak, a svakako se nadopunjuju, znanjem, iskustvom, kolegijalnošću. “Nikad naprečac ne donosim odluke, trudim se da svaki odnos s kolegama bude relaksiran. Uvijek kažem da kada bih znala da me se neko boji kad ulazim u pogon, vjerovatno bih izašla iz fabrike. Hijerarhija se zna, ali se svi međusobno poštujemo. Znam da ne može svakome radni dan biti produktivan, i tu imam puno razumijevanje”, govori Borjana.

Pričaju nam kako je Grand kafa plod profinjene prerade arabike i robuste, dviju sorti koje potiču sa najpoznatijih plantaža Brazila. Na plantažama širom svijeta se pažljivo biraju i sama zrna arabike i robuste, za šta su zadužene njihove kolege cupperi, specijalisti za kafu Strateškog poslovnog područja Atlantic Grupe.
Prije proizvodnje, uzorci kafe podliježu provjeri nekoliko puta, potom slijedi prženje, koje je presudno da bi kafa sačuvala najvrednije sastojke. Odmah se pakuje u kesice od troslojne folije u zaštićenoj atmosferi, što garantira da će zadržati svoj kvalitet i svježinu tokom cijelog roka trajanja.
Naša privilegirana pozicija novinarske ekipe nam pruža priliku da obiđemo pogone, koji nam samo još više produbljuju želju da popijemo po još jednu šoljicu, a na kraju nam Maja otvara vrata svoje “kancelarije” – laboratorije za kvalitet i kreiranje jedinstvenog okusa i arome. Tamo se odvija čarolija, uz okrugli sto na kojem se kušaju različiti okusi i biraju oni najbolji koji će ići na police – kupcima. “Svaki dan ovdje je drugačiji – proba uzoraka kafe koji su u tom trenutku na proizvodnoj liniji, kako bismo dali zeleno svjetlo da mogu ići dalje, u proces pakovanja. Za ovim okruglim stolom se odvijaju naši dnevni operativni sastanci koji su nekad vrlo dinamični”, govori Maja, ističući kako veliku zahvalnost duguje upravo kolegici Borjani, koja je nesebično dijelila svoje znanje i pružila joj punu podršku za dalje profesionalno usavršavanje.
Milanka Gligić, Borjana Perendija i Maja Prodanović dokaz su kako i kod nas postoje kolektivi kojima u svim segmentima upravljaju žene, te da njihova sloga i kolegijalnost, a posebno ovaj vid ženske moći na djelu, mogu poslužiti kao primjer mnogima u našoj zemlji.

Gracija 439, novembar 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img