spot_img

Nedavno objavljeno

Spektakularni let pored zamka Neuschwanstein brzinom od 200 km/h

Njemački BASE skakač i padobranac Max Manow je na listu svojih impresivnih avantura upisao i spektakularni let blizu veličanstvenih tornjeva zamka Neuschwanstein u Njemačkoj. Koristeći specijalni sistem wingsuit odijela za let, Nijemac je snimio bavarski zamak iz unikatne perspektive.

Manowova avantura je počela sa stanice žičare na planini Tegelberg u selu Schwangau u Bavarskoj, a iskoristio je povoljno vrijeme i blagi sjeveroistočni povjetarac. Avanturu svojim paraglajderom je započeo na visini od oko 1.666 metara te je tokom leta prešao otprilike 2,5 kilometara.

Dok je letio paraglajderom na visini od 600 metara iznad Pöllatschluchta, izveo je jedinstveni manevar u zraku u svom specijaliziranom wingsuit odijelu. Odvojio se od paraglajdera te je iskusio kratak slobodan pad s visine od 100 metara. Nijemac je glatko prešao s jednog letačkog mehanizma na korištenje svog wingsuit odijela.

S veličanstvenim zamkom Neuschwanstein u pozadini, Manow je letio brzinom od gotovo 200 km/h te je omogućio jedinstven pogled na tvrđavu iz bajke. Nakon kratkog kontrolisanog leta, aktivirao je svoj padobran i sletio na obližnje polje. U međuvremenu je njegov paraglajder pratio precizno planiranu putanju te je sletio blizu Marienbrückea, gdje ga je kasnije Manow i pronašao.

Zamak Neuschwanstein je izgrađen 1800-tih godina te i danas ponosno stoji u Njemačkoj, a vjeruje se da je poslužio kao inspiracija za očaravajuće dvorce iz bajki. Također, bio je inspiracija Waltu Disneyu za zamak iz bajke “Trnoružica”, što je dodatno povećalo popularnost ove znamenitosti.

Kada je riječ o Manowu, njegova “veza s nebom” potiče još iz mladosti koju je proveo u selu Schwangau. Za 14. rođendan je kao poklon dobio priliku za takozvani tandem skok, kojim je zapravo započeo svoje putovanje u svijet padobranstva. Iza sebe ima gotovo 10.000 skokova i dobro je upućen u svijet zračnih avantura i jedan je od istaknutih članova Red Bull Sydive tima. Također, podučava početnike i iskusne padobrance kao certificirani montažer padobrana i instruktor.

Letenje pomoću wingsuit odijela daje drugačiju dimenziju padobranstvu, često započinje s različitih visokih tačaka, a ono što ga izdvaja jeste specijalni dizajn odijela koji olakšava horizontalni let.

“Svrha ovog leta je bilo istraživanje novih perspektiva. Drago mi je što sam imao priliku vidjeti tako poznatu znamenitost u potpuno drugačijem svjetlu”, izjavio je Manow nakon svoje fantastične i nezaboravne avanture.

Latest Posts

Raport

spot_img