spot_img

Nedavno objavljeno

Kafa nije samo napitak, ona je dio naše svakodnevne kulture i zajedništva

U Bosni i Hercegovini, ispijanje kafe ima poseban značaj i duboko ukorijenjenu tradiciju, a za Bosance i Hercegovce, kafa je zaista važna i omiljen crni napitak. Često se koristi kao izgovor za okupljanje porodica, prijatelja i komšija. Ispijanjem kafe, ljudi se povezuju i čuvaju bogatu kulturnu baštinu zemlje.

Kafa je prisutna u svim životnim trenucima, bilo da se tuguje ili raduje. Ona je dio ispraćaja i dočeka, a često se stavi da provri čim se najavi dolazak gosta. Za nenajavljenog gosta, često se iznosi bez pitanja. Bez obzira na naziv – kafa, kahva ili kava, građani Bosne i Hercegovine dijele jedinstvenu strast prema toplom crnom napitku. Za njih, kafa nije samo napitak; ona ima svoju dušu i postala je neodvojivi dio njihove svakodnevne kulture i načina života.

Ovaj najpopularnijih napitak ima i svoj dan, Međunarodni dan kafe koji se obilježava 1. oktobra koji su Mostarci obilježili na platou ispred TC Mepas Mall gdje su pod suncem uživali u druženju i raznolikim okusima omiljenog napitka bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti svoj dan.

Jutro je počelo osvježavajućim mirisom svježe pripremljene kafe koji se širio trgom, privlačeći posjetioce iz svih krajeva grada. Franckovi vješti baristi očarali su posjetitelje pružajući im priliku uživati u izvanrednom Superiore espressu, napravljenom od pažljivo izabranih zrna kafe.

Franck Crema, čija je aroma očarala sve prisutne, postala je prava zvijezda dana. Idealna je za sve one koji vole bogatu pjenu, te kremaste note čokolade i kakaovca, prirodno prisutne u probranim zrnima ove kafe. Zbog posebnog načina mljevenja može se pripremati na brzi način ili na klasičan način, u džezvi.

Gosti i posjetitelji uživali u degustaciji različitih varijacija kafe, od klasičnog espressa do luksuznih cappuccina. Za one koji su željeli dublje zaroniti u svijet kafe, tu je bio i barista ekspert Timur Kahrović iz Sarajeva, spreman da dijeli svoje znanje i tajne pripreme savršenih napitaka.

„Naš edukativni program obuhvata sve aspekte kafe, pružajući učesnicima duboko razumijevanje svakog koraka u procesu, od uzgoja na plantaži do ispijanja iz šalice. Tijekom ovog programa, potičemo razvoj vještina i umjetnosti pripreme vrhunskog espressa, kao i drugih napitaka baziranih na kavi i čaju. Aktivno podržavamo rast barističke zajednice i putem naše barističke akademije kontinuirano ulažemo u nadogradnju i promicanje izvrsnosti među mladim talentima, u suradnji s partnerima iz HoReCa sektora.“, izjavio je Timur.

Zanimanje barista sve je popularnije i posebno traženo među premium ugostiteljskim objektima, a iznimne vještine i znanja koja su potrebna kako bi se ovo zvanje usavršilo, iziskuju iskustvo i kontinuirano educiranje. Stoga je pokrenuta i specijalizirana Franck akademija u sklopu koje Franckovi profesionalni baristi educiraju ugostiteljsko osoblje, ali i sve one koji su zainteresirani profilirati se u ovome atraktivnom zanimanju.

Među prisutnima koji su uživali u kavi pod mostarskim suncem bili su, između ostalih: nutricionistica Nikolina Barbarić, supružnici Beljo, boksač Damir i model Jana, kao i muzičar Ivo Jurić sa suprugom Josipom, a ovom vikend druženju pridružila se i fitness trenerica Ana Marija Penava, boksač Emil Markić, te maestro i muzičar Damir Bunoza koji je naglasio kako je kafa možda i najvažnija u životu muzičara, osobito za potrebnu energiju u večernjim svirkama.

Mostarski glumci Miro Barnjak i Ivo Krešić otkrili su nam kako je kafa omiljeni napitak u njihovim glumačkim krugovima a mnogi, poput Barnjaka, slove za one koji prave neke od najboljih kafa. Osim što dobro sprema hranu, chef Severin Terzić otkrio je kako jednako tako sprema i kafu, a kad god ima priliku, voli popiti onu domaću, baš kao i danas na platou ispred Mepas Malla.

U skladu s ciljevima obilježavanja Međunarodnog dana kafe, Franck snažno podržava male uzgajivače kafe

Međunarodni dan kafe ima za svrhu istaknuti važnost podrške malim proizvođačima kafe u primjeni održivih praksi koje im omogućuju povećanje produktivnosti, unaprjeđenje kvalitete svojih usjeva, postizanje veće konkurentske prednosti, olakšani pristup tržištima, te poboljšanje uvjeta rada i života. Franck aktivno doprinosi ovim ciljevima kao član International Coffee Partners još od 2014. godine podržavajući provedbu inovativnih projekata s ciljem postizanja održivosti cjelokupne globalne industrije kafe.

Naravno, ovaj dan nije samo o kafi; to je prilika za povezivanje i djeljenje trenutaka s osobama koje djelimo svoju strast prema kafi.

Latest Posts

Raport

spot_img