spot_img

Nedavno objavljeno

Šta su ceramidi i zašto su najbolji saveznici kože nakon ljeta

Hranjivi i umirujući sastojak koji možete odmah dodati svojoj rutini njege kože

Ljeto je posebno godišnje doba puno radosti i sunčanja, ali ponekad koža plaća svoj danak užarenom suncu i slanom zraku. Nakon mjeseci provedenih na suncu, u bazenu i na plaži, koža često izađe iz ljeta suha i dehidrirana. To ne čudi, jer postoji nekoliko razloga zašto koža nakon ljeta postaje suša. Dakle, kako možemo učiniti da ponovno zablista? Odgovor leži u ceramidima.

Šta su ceramidi?

Ceramidi čine preko 50% lipida koji čine strukturu naše kože. Njihova glavna funkcija je podupiranje kožne barijere, zadržavanje vode i vlage te sprečavanje prodora nečistoća i bakterija. Možemo ih zamisliti kao neku vrstu “ljepila” za kožu koje je fleksibilno, elastično i otporno, osiguravajući pravilno funkcioniranje strukture kože. Međutim, kada se ceramidi smanjuju zbog različitih faktora kao što su starenje, niske temperature, stres ili zagađenje, koža neminovno gubi čvrstoću, postaje manje zbijena te gubi vlažnost i elastičnost, što dovodi do nepravilnosti i crvenila.

Kako djeluju?

Postoji nekoliko vrsta ceramida koji se prirodno nalaze u slojevima kože i mogu se obnoviti ili poboljšati korištenjem krema, seruma i boostera koji sadrže ove vrijedne lipide. Kada pregledavate popis sastojaka proizvoda, važno je potražiti ceramide, fitosfingozin ili sfingozin, jer su to sve važni lipidi koji se nalaze u koži. Iako su naučna istraživanja još uvijek u procesu produbljivanja našeg razumijevanja ovih komponenti i njihovih svojstava, već znamo da odabirom proizvoda obogaćenih ceramidima našem epidermisu pružamo izvanredno učinkovit tretman za restrukturiranje i sprečavanje starenja. Ovi lipidi pomažu koži da povrati svoju prirodnu snagu, vlažnost i sposobnost popravljanja oštećenja i trauma, održavajući je čvrstom i elastičnom.

Lako je shvatiti zašto bismo redovnu upotrebu proizvoda s ceramidima trebali smatrati temeljnim korakom u njezi kože, posebno u hladnim mjesecima kada koža postaje suha. Ceramidi su prikladni za sve tipove kože i mogu biti koristan dodatak svakoj specifičnoj rutini njege kože. Ovi se lipidi besprijekorno stapaju s drugim aktivnim sastojcima kao što je retinol, uravnotežujući njihovu učinkovitost i umirujući čak i kožu sklonu aknama koja je često oslabljena i sklona upalama.

Latest Posts

Raport

spot_img