spot_img

Nedavno objavljeno

Naše veliko sportsko čudo

Lana je već sad u dobi od 17 godina ispisala najsjajnije stranice bh. sportske historije, a njezini uspjesi su mnogo dalekosežniji negoli to sad izgleda

Napisala Mersiha Drinjaković

Lana Pudar. Lana Pudar. Lana Pudar. Koliko ste puta čuli ovo ime proteklih nekoliko godina a da je baš svaki put iza toga išla “osvojila medalju”?  Čudo je Lana sama po sebi, a ne samo zbog činjenice da dolazi iz male zemlje poznate po nepostojanju strategije za vrhunske sportske rezultate.

Lana Pudar u Granadi

Sjetila sam se danas kako mi je njezin otac Velibor Pudar, kad smo prvi put pravili priču o uspjesima njegove kćerke, rekao da je Lana “iz kade otišla na Olimpijadu”. Sad već i ptice na grani znaju da Mostar nema olimpijski bazen, a Lana je uprkos tome postigla neslućene rezultate, osvajajući sve što se osvojiti može. Tata Velibor je to lijepo poredao u statistiku: “Možda će neko reći da sam subjektivan ali mi činjenice idu u prilog. Lana Pudar je, sa svojih 17 godina, donijela sa juniorskih i seniorskih, Evropskih i Svjetskih prvenstava 15 medalja i slobodno mogu reći da je, već sada, najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena.”

Evo kako to izgleda zvanično:

SENIORSKA OSTVARENJA: – Evropska prvakinja na 200m delfin – Bronzana na Evropskom prvenstvu na 100m delfin – Bronzana na Svjetskom prvenstvu u 25. metarskim bazenima

JUNIORSKA OSTVARENJA: – Prvakinja svijeta na 100 i 200 metara delfin – Viceprvakinja svijeta na 50 metara delfin – Dvostruka prvakinja Evrope na 200m delfin -Dvostruka prvakinja na 100m delfin -Dvostruka prvakinja na 50 m delfin – Viceprvakinja Evrope na 50, 100 i 200 metara delfin.

Lana je već sad u dobi od 17 godina ispisala najsjajnije stranice bh. sportske historije, a njezini uspjesi su mnogo dalekosežniji negoli to sad izgleda: postala je uzor mladim generacijama, dala im nadu da i sami mogu postići puno, da trebaju vjerovati u sebe, čak i onda kad nema oslonca i podrške od sistema. Lana je bila naše malo sportsko čudo, Lana je danas naše najveće sportsko čudo koje bismo trebali znati njegovati i na čijem bismo spektakularnom uspjehu mogli izgraditi temelje za sve buduće sportiste i sportistkinje koji tek rastu a Lana im je podstrek i motivacija.

 

Latest Posts

Raport

spot_img