spot_img

Nedavno objavljeno

Zbog čega je važno proslaviti dječiji rođendan

Kako se približava rođendan djeteta, neki roditelji su uzbuđeni i pripremaju proslavu te posebne prilike. Ali ima i onih koji odlučuju štedjeti i ne planiraju rođendanske zabave. Međutim, to bi moglo biti kontraproduktivno, pokazala je studija.

Dr. Jacqueline Wooley zagovara sadržajno obilježavanje rođendana. Ona je provela istraživanje među 99 američke djece u dobi od 3 do 5 godina. Prva grupa djece mogla je prirediti zabavu, druga nije, a djeca u trećoj grupi slavila su u dva dijela. Rezultati su pokazali da djeca smatraju da rođendanska zabava treba biti događaj koji potiče rast.

Konkretno, izvela je pet zaključaka zašto su proslave rođendana važne za djecu.

Podižu samopoštovanje: Kada dijete osjeća da ga drugi slave, ono se također osjeća voljeno i značajno u svojoj porodici. Njegov rođendan postaje važan u životu njegovih roditelja.

Jačaju porodiče veze: Pozitivno je imati porodiče tradicije. Bez obzira na veličinu proslave, ono što je važno je osjećaj zajedništva kojim slavimo nešto posebno.

Pomažu u uspostavljanju društvenih odnosa: Pozivanje prijatelja, baka, djedova i drugih članova porodice na rođendansku proslavu pomaže djetetu da se bolje poveže kroz druženje.

Stvaraju pozitivna sjećanja: Studija o predškolskim sjećanjima kaže da je većina sjećanja iz djetinjstva povezana s osjetima, mirisom i muzikom. Dakle, stvaranje uspomena sa slavlja može biti nešto zaista značajno.

Pomažu u stvaranju percepcije vremena: Djeca nisu svjesna svog rasta, a rođendani su izvrstan način da shvate proces odrastanja.

Ako ste pod stresom zbog organizacije rođendanske zabave, imajte na umu da puhanje u svjećicu i jedenje torte može biti slavlje samo po sebi. Djeci je važno da se vodi računa o njihovim emocionalnim potrebama i da se osjećaju voljeno. Nije važna najsofisticiranija rođendanska torta na svijetu ni najskuplji poklon iz najprestižnije trgovine, već toplina okruženja u kojem se dijete osjeća uključeno, sigurno i poštovano.

index.hr

Latest Posts

Raport

spot_img