spot_img

Nedavno objavljeno

Molba svim parlamentarkama u BiH

Napisala Mersiha Drinjaković

Drage žene u parlamentima svih nivoa u BiH, možete li, molim vas, i vi zastati na trenutak, kao i sve mi koje jesmo danas. Možete li zamisliti svaku neugodnu, ružnu, prijeteću situaciju u kojoj ste se našle jer ste ŽENE? Nije uopšte važno u kakvoj ste poziciji moći u ovom trenutku – svako vaše javno djelovanje je dragocjeno i šalje bitnu poruku.

Možemo li računati na vašu pomoć? Solidarnost? Možete li se izdići iznad stranačkih interesa i ujediniti u trenutku kad želimo, ne, ne kad želimo, nego kad stvarno i istinski  trebamo vašu podršku – možete li vršiti pritisak na svoje kolege, tražiti da se donesu zakoni na čekanju a koji bi nam mogli donijeti poboljšanje. Podsjetit ću vas: prijedlog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji Bosne i Hercegovine još uvijek nije usvojen u Federalnom parlamentu iako je Nacrt Zakona usvojen i javne konsultacije su realizovane.

Prijedlog novog zakona je usklađen s odredbama „Istanbulske konvencije“ i pruža niz rješenja koji omogućavaju, prije svega, poboljšan status i položaj žrtve nasilja u sistemu prevencije, zaštite i podrške od nasilja u porodici, kao i uspostavljanje adekvatne zajedničke akcije društva usmjerene na sprječavanje i suzbijanje ove negativne društvene pojave. Kad se donese, i ako se donese u današnjoj konstelaciji odnosa u BiH, novi zakon bi popravio manjkavosti postojećeg zakona: novim prijedlogom se određuje obavezna koordinacija između različitih subjekata u sistemu zaštite, uz podnošenje izvještaja zakonodavnoj vlasti, te se napokon rješava pitanje funkcionisanja sigurne kuće kao najvažnije mjere zaštite žrtava i subjekta koji sprječava najteže posljedice.

Najljubaznije vas molim, drage parlamentarke, da svoju ulogu u današnjem vremenu shvatite ozbiljno i odgovorno, apelujem na vašu savjest, na svaki trenutak u vašim životima kad ste nekome zasmetali jer ste ŽENA, da djelujete prema savjesti, po razumu, po empatiji. Je li vama normalno da se u svakom trenutku u našoj zemlji neka žena udara,  fizički maltretira, psihički ili seksualno zlostavlja ili UBIJA? Mislite li da je u redu što smo najbrojali 20 slučajeva femicida u dvije godine? Da je normalno to da sigurne kuće, u kojima bi žene koje trpe nasilje mogle naći utočište, još nisu našle načina da se sistemski finansiraju iz budžeta? Imate li snage da se suprotstavite zidu šutnje ili praznim obećanjima na koje godinama nailazimo a bez konačnog rješenja ili barem naznake da je neko ozbiljno shvatio problem femicida u BiH? Kako da vršimo pritisak na institucije, kako da vas i vaše kolege ubijedimo da trebamo biti na istoj strani ove borbe? Trebam li vas pojedinačno prozivati, koristiti lične kontakte da dobijem reakciju? Možete li, molim vas, ozbiljno shvatiti situaciju u kojoj nas UBIJA NEDOSTATAK PODRŠKE SISTEMA??

Evo vam ovdje i linkovi nekoliko priča iz Gracije koji govore o količini i veličini ovog problema ali i nude rješenja:

https://gracija.ba/2022/10/05/nasilje-nad-zenama-je-krivicno-djelo-a-ne-prekrsaj/

https://gracija.ba/2023/08/15/ima-li-smisla-u-besmislu/

https://gracija.ba/2021/12/22/iskorijeniti-nasilje-razbiti-predrasude-pobijediti-stigmu/

https://gracija.ba/2021/12/10/nada-hasanovic-kako-prevencijom-iskljuciti-rodno-zasnovano-nasilje/

https://gracija.ba/2022/11/07/saradnja-civilnog-drustva-institucija-i-medija-nulta-tolerancija-na-nasilje-i-seksualno-nasilje-nad-zenama/

https://gracija.ba/2021/11/24/mreza-lokalnih-vijecnica-i-odbornica-bih-nasilje-nad-zenama-je-problem-svih-nas/

Rado ćemo biti vaše saveznice, molim vas da i vi budete naše! Trebamo vas! Za svaku ženu koju možemo spasiti.

Latest Posts

Raport

spot_img