Nedavno objavljeno

OPEL ZAFIRA LIFE: Moja avanturistička prijateljica

Novo i neponovljivo vozačko iskustvo priuštio mi je Opelov model – Zafira Life, full size kombi koji dosad nikad nisam imala priliku voziti. I bilo je savršeno

Napisala i vozila: Mersiha Drinjaković

Mislila sam da mi ne treba novo sticanje ugleda u svijetu automobila. Vozim već dvadeset i kusur godina, nema ceste na kojoj nisam ostavila tragove, ali, izgleda, uvijek ima stepenica više, da dokažeš sebi (samo i jedino sebi) da možeš i bolje.
“Draga, imamo Zafiru Life na testu i dovest ćemo je u Sarajevo”, glasila je informacija u mejlu pristiglom iz Opelove centrale u Zagrebu. U prvi mah nisam shvatila o kojim se gabaritima radi, ali naša prijateljica iz Opela je poslala i fotografije. Dakle, full size putnički kombi sa devet sjedišta, punog imena i prezimena: Bussines Edition Zafira Life | 2.0L (130 kW/ 180 hp) with Start/Stop Boost EAT8. I šta sad? Ima li smisla odbiti ovakvu ponudu? Probati voziti i nešto veće od svih dosadašnjih modela kojima sam upravljala? Ma, naravno da pristajem!

Salon na točkovima

I, evo me u Autocentru, odnosno Opelovom salonu na sarajevskoj Betaniji. Ljubazni prodavač Nedžad, kojem sam već najavljena kao testna vozačica, uručuje mi ključeve. Na moju opasku da još nisam vozila automobile ovih gabarita, kaže kako treba samo malo vremena da “osjetim” auto i da neće biti problema. Za volanom Opelove Zafire Life pretvaram se u “kamiondžiju”; nemam ovdje nikakvu namjeru vrijeđati ovu časnu profesiju – već reći da taj pogled odozgo na ostale vozače ima svoju čar. Prvo, udoban je i ogroooman! Zovu ga još i salon na točkovima, a to šta smo sve Zafira i ja doživjele u sedam dana svrstava je među najbolje avanturističke suputnice u mom životu. Ovo sam spoznala i prije nego što sam pronašla o ovom modelu sljedeću rečenicu: “Kombinirajući obiteljsku fleksibilnost s izvanrednim značajkama i vrhunskim izgledom, Zafira Life je konačan izbor za avanturističke ljude svugdje.”
Prva koja je shvatila prednost mog testnog prostranog modela bila je moja sestra: “Divno, taman da prevezeš do mame neke stvari koje sam spakovala!” Što li nisi držala jezik za zubima, pomislim u sebi, dok isprva nerado pristajem na ovaj zadatak. Ipak, ćudljivi majski dan koji je nosio i kišu i sunce i vjetar je Zafira Life podnijela stoički na vrludavoj cesti koja vozi do mame. Kad me je ugledala kako stižem pred kuću za volanom impresivnog modela, imala je samo jednu rečenicu: “Sljedeći put očekujem da tu parkiraš avion!”
Dobro, sad malo i mama pretjeruje, ali jedno je pogodila: za volanom Zafire Life sam bila pomalo kao pilot, s obzirom na to da sam odjednom dobila poseban visinski pogled na perspektivu vožnje. Novi pogled na iskoristivost mi je pružila i kad sam shvatila da može skoro pa cijeli nogometni tim primiti na vožnju. Zamislila sam odmah provod na moru sa svim svojim dragim svijetom – i da napokon možemo ponijeti sve što poželimo, uključujući i ona tri šešira koja zauzimaju najviše prostora a koja nikad ne nosim na plažu, već uredno stoje u hotelskoj sobi za ljetnog odmora. Ali, ipak, nek idu i oni.
Dok sam se ja lijepo služila svojom testnom Zafirom, bila sam meta najrazličitijih poduzetničkih šala: te da idem na aerodrom ponuditi usluge turističkih obilazaka Sarajeva i okoline, te da razvijem uslužni servis za selidbe, da vozim djecu iz škole kući i obratno… nije bilo kraja novim idejama, a Zafira Life ih je sve mogla provesti u djelo da sam ja htjela. A nisam, željela sam uživati u novostečenoj visinskoj i udobnoj slobodi koju mi je pružio salon na točkovima.

Intuitivni sistem pametnih svjetala

Pružila mi je moja nova prijateljica na četiri točka i uvid u sarajevske parkinge, na neke od njih jednostavno ne možete parkirati automobil njenih dimenzija, ali je ljubazni čuvar, impresioniran činjenicom kako sam prvo zalutala na prostor pod njegovom ingerencijom, a onda se majstorski provukla između parkiranih automobila, odlučio da mi nađe mjesto koje zaslužujem. “Ne mogu te vratiti s parkinga, sad ćemo ga negdje upakovati.” Rečeno – učinjeno, Zafira Life se uvukla centimetar po centimetar u prostor namijenjen samo manjim modelima, a ja ponosno ispričala svima ovu priču, ističući kako je teško bilo manevrisati na malom prostoru – ali sam uspjela!
E, sad moram malo opisati i ove tehničke karakteristike koje uglavnom ne razumijem ovako napismeno, ali mi dobro dođu u praksi: tu su višenamjenska prednja i stražnja kamera – one omogućuju sigurnosne sisteme kao što su prepoznavanje znakova ograničenja brzine, upozorenja na umor vozača i 180 stepeni prikaz stražnjeg područja za parkiranje (ko je izmislio stražnju kameru za lakše parkiranje – ima moju vječnu zahvalnost).
Zafira Life ima intuitivni sistem pametnih svjetala koji automatski prebacuje duga prednja svjetla na kratka kako bi se spriječilo zasljepljivanje drugih vozača. I za kraj, ovo ne smijete propustiti, spomenut ćete me sigurno: uživajte, bilo da ste vozač ili suvozač, u novom nivou luksuza uz sjedalo s funkcijom masaže za potpuno opuštenu atmosferu. Do sljedeće vožnje, i novog druženja sa Zafirom Life, želim vam da i sami iskušate sve prednosti ovog divnog modela.

Gracija 434, juni 2023.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img