Nedavno objavljeno

Đumbir

Tropska začinska biljka, đumbir je odličan za slana i slatka jela, ali i kao lijek

Svjež i sušen đumbir su sasvim različiti po osobinama, kao da se radi o dvije različite biljke. Nema nikakvo štetno dejstvo, ali se ne preporučuje konzumiranje više od 5 gr dnevno.

Kako odabrati dobar đumbir?

Prvo ga pomirišite – ako je miris snažan, onda je riječ o zdravom đumbiru. Najbolje bi bilo da probate jedan njegov krak. Ako je okus ljut i intenzivan, sigurno je ispravan.

Čaj od đumbira

Svježi korijen đumbira isiječe se na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški na pola litre vode. Kuha se 10 minuta, a zatim se procijedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.

Supa sa svježim đumbirom

POTREBNO:
100 gr špageta,
glavica luka,
manja glavica celera,
3 česna bijelog luka,
2 mrkve,
malo čilija u prahu i bibera,
po šaka isjeckanog peršuna i celera,
4 manja komada wakame-algi,
4 kašičice soja sosa,
komadić korijena đumbira

PRIPREMA: Krupno isjeckajte celer i mrkvu. Luk isijecite na četvrtine. Zgnječite bijeli luk sa ljuskom, pripremljeno povrće i 4 šolje vode. Dodajte alge, soja sos i čili, pa kuhajte 5 minuta u pretis-loncu. Izlomite špagete pa ih ubacite u supu. Kuhajte oko 10 minuta. Ogulite i izrendajte đumbir i iscijedite ga prstima da dobijete 2 kašičice soka. Dodajte sok od đumbira supi i poslužite je vrelu, posutu peršunom i celerom.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Pozitivno djeluje kod gripe, probavnih smetnji, zatvora, loše cirkulacije, ublažava simptome arteroskleroze, artritisa, mučnine, grčeva, glavobolje, alergija, smanjuje širenje ćelija obuhvaćenim rakom, pospješuje rad srca, jača imunitet, čisti toksine iz krvi…

Kolačići sa đumbirom

POTREBNO: 
125 gr brašna,
1/4 kašičice praška za pecivo,
30 gr đumbira,
kašičica i po cimeta,
1/2 kašičice karanfilića,
60 gr putera,
125 gr šećera u prahu,
2 kašike meda,
1 jaje

PRIPREMA: Sve suhe sastojke i puter sjedinite, pa dodajte mješavinu jaja i meda. Tijesto oklagijom izravnati na debljinu dvije tupe strane noža i vaditi modlicom. Redati na pleh postavljen papirom za pečenje i peći na 170 stepeni dok ne budu rumeni.

Guljenje đumbira

Laganim potezima noža ili čajne kašike ogulite svježi korijen đumbira.
Možete ga naribati ili oštrim nožem izrezati na kriške.

Latest Posts

Raport

spot_img