Nedavno objavljeno

Može li se na pušače primeniti „švedski model“

Švedska je sa oko 5 posto ljudi koji svakodnevno konzumiraju cigarete, na putu da postane prva nepušačka zemlja u Evropi. To je razlog zbog kog ova zemlja ima najnižu stopu bolesti povezanih sa pušenjem i 41 posto nižu stopu smrtnosti od tumora izazvanih ovim putem, u poređenju sa zemljama EU.

Strategija koju Švedska primenjuje kako bi smanjila štetne efekte pušenja i spašavala živote počiva na dva osnova – zabrani pušenja u određenim prostorima i prihvatanju bezdimnih nikotinskih i duvanskih proizvoda kao manje štetnih zamena za cigarete.

Ovo je objavljeno u izveštaju „Švedsko iskustvo: put ka društvu bez duvanskog dima“, a jedan od autora, dr Anders Milton tvrdi da „kada bi ostale članice EU primenile isti princip kao Švedska, samo bi u ovoj deceniji u EU broj pušača bio smanjen za 3,5 miliona“.

Karl Fagerstrom, klinički psiholog i borac protiv pušenja je na na konferenciji „Pristup švedskih potrošača kontroli duvana“ održanoj u Stokholmu rekao da u zemljama u kojima je prihvaćenost alternativa viša, manji je broj pušača. „Bez obzira na to, milijarde se troše na antipušačke kampanje koje nemaju efekta, a ni peni na promociju zamenskih proizvoda“, kaže dr Fagerstorm. Po njegovom mišljenju, za to je „zaslužna“ Svetska zdravstvena organizacija koja želi da izjednači sve alternativne duvanske i nikotinske proizvode, iako su dokazano neuporedivo manje štetni, sa cigaretama.

„Iznenađuje me stav Svetske zdravstvene organizacije. Razumem da oni misle da je moguće otarasiti se stimulansa kao što su nikotin, kofein, alkohol. I ja sam mislio isto pre 50 godina. Ali pogledajte šta se u ovom trenutku dešava u SAD – kako se smanjuje stopa pušenja, tako se povećava upotreba kanabisa. Dakle možda nije nemoguće rešiti se nikotina, ali samo ako smo spremni da otvorimo vrata za nove stimulanse“, rekao je profesor Fagerstrom. Pritom ističe još jednom da kada se stavi na skalu štetnosti, nikotin se nalazi daleko niže od cigareta i sagorevanja kojim se stvaraju hiljade štetnih materija.

Dr Milton koji je bio i na čelu švedske, a kasnije i svetske medicinske asocijacije, ističe još jednu državu, kao pozitivan primer primene koncepta smanjenja štetnosti. Britanski institut za javno zdravlje je izdao direktivu lekarima – „ako neko puši i ne može prestati bez obzira na pomoć zdravstvenog sektora, informišite ga o elektronskim cigaretama. Jer to je mnogo bolja opcija od pušenja“, rekao je dr Milton i zaključio – Velika Britanija je odlučila da minimizira problem, kada ga već ne može rešiti i ja mislim da je to dobar pristup.

 

Latest Posts

Raport

spot_img