Nedavno objavljeno

Koliko je opasan sjedilački način života?

Ako previše sjedimo, tijelo će snositi posljedice, i kratkoročno i dugoročno

Naučnici su davno ustanovili da što se više krećemo i vježbamo time više činimo za naše zdravlje. Pandemija koronavirusa uticala je i na naše kretanje i fizičku aktivnost, te smo veći dio protekle godine provodili kod kuće, bilo pred kompjuterima, bilo pred TV ekranima. No, kakve sve posljedice po naše zdravlje ostavlja sjedilački način života?

Loše držanje i bolovi u leđima

Loše držanje može dovesti do bolova, a kada nanesemo veću štetu svom tijelu cijeli život ćemo imati loše držanje. Dugo sjedenje uzrokuje bolove u leđima, koji su uzrokovani većim stresom na leđima, vratu, rukama i nogama. To može stvoriti ogroman pritisak na leđne mišiće i kičmu. Uz to, sjedenje u zavaljenom položaju može prekomjerno istegnuti kičmene ligamente i diskove.

Zdravstveni stručnjaci savjetuju da se više krećemo, budemo aktivniji i istežemo se. Dok radimo, moramo paziti da pravilno sjedimo i da nam kompjuterski ekran bude u nivou očiju.

Debljanje

Ako sjedimo, ne trošimo toliko kalorija. Prema jednom istraživanju, radnici koji dane provode na nogama će sagorjeti 1000 kalorija više od onih koji sjede za stolom. Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Science, zaključilo je da pretile osobe obično sjede dva sata više dnevno u prosjeku od ljudi s normalnom težinom.

Rizik od nastanka krvnih ugrušaka

Dugotrajno sjedenje može dovesti do duboke venske tromboze, stvaranja krvnog ugruška u veni. To obično zahvata velike vene na bedru i nozi, ali se može pojaviti i u drugim dijelovima tijela. Venski ugrušak stvori u veni može doći u srce i pluća te izazvati plućnu emboliju.

Tjeskoba

Studija objavljena u časopisu BMC Public Health zaključila je da oni s niskim nivoom energije koji se pripisuje predugom sjedenju imaju mnogo veći rizik od razvoja tjeskobe. Aktivnosti kao što su gledanje televizije, rad za kompjuterom ili igranje igrica nazivaju se sjedilačkim ponašanjem. Naučnici sugeriraju da su anksioznost i sjedilačko ponašanje povezani s lošim snom, lošim metaboličkim zdravljem i socijalnom izolacijom.

 

Latest Posts

Raport

spot_img