Nedavno objavljeno

Alisa Teletović, slikarica iz Bosne i Hercegovine: Art Ambasador u Dubaiju

Alisa Teletović, australijska-bosanska umjetnica, slikarica i grafička dizajnerica, pozvana je da predstavlja Bosnu i Hercegovinu u Dubaiu.

Od 8 – 11 Marta 2023 pod naslovom ‘Usudi se da sanjaš’ Art Connects Women je internacionalna izložba umjetnica iz čitavog svijeta i od 700 dospjelih aplikacija, 112 umjetnica je izabrano da predstavlja svoju umjetnost i zemlju.

Konferencija sa temom Umjetnost i finansije, kao i tema održive umjetnosti i kulturnog ekosistema bila je održana u Mohammed bin Rashid Library

gdje su učesnice mogle da poklone knjigu. Ja sam poklonila knjigu iz moje private zbirke knjigu ‘Pišem ti bosančicom’. Tako je naš kulturni i historijski trag, naše pismo dobilo mjesto u ovoj grandioznoj biblioteci.

Na izložbi u Habtour Palaci, učesnice su prikazale svoje slike i razgovarale sa gostima. Na dan Žena, odnosno na 8 mart umjetnice su predstavljene sa namjerom da osnaže žene svijeta i inspirišu ih da mogu postići što zamisle.

Posjetili su Sharjah cultural tour of the Biennale sa ostalim umjenticama u gradu Sharjah, zatim  Islamic art museum.

Grand opening i uručivanje nagrada održao se u Habtoor palace Hotel gdje su predstavljale narodnu nošnju svoje zemlje. Učesnice su ponosno nosile nošnje sa različitim unikatnim dizajnima, a Alisa je nosila hercegovačku nošnju.

Art Connect women 2023 održana u Dubajiu 2023 pokazuje da je Svijet mali i ono o čemu slikam jesu procesuirane emocije rata, konflikta u kojem biram dobro, nadu, osnaživanje u boljeg čovjeka. Sa osvrtom na ženu, djevojčicu, majku, prijateljicu, jer ona je ta karika, od koje potiče svijet. U željeznom vremenu betona, rata, usamljenosti i zla koje je preovladalo našim vremenom, ja biram nježnost, snagu, ljubav, dobrotu.

Zato ne dopustimo mržnji, zavisti, nesigurnosti jedna na drugu, nedajmo nasilju, neznanju, starim običajima da nas vezuju i obavezuju u nepodržavajuće okolnosti. Budimo ponosni na sve što nas je kalilo. Budimo ponosne jedna na drugu.

Moja poruka je osnaživanje umjetnosti, kroz umjetnost, bez kritika, lažnih emocija, idi po svoja iskustva, gradi se, razvijaj, rasti u duhovnom, fizičkom, psihičkom pogledu, jer samo tako čistimo ovaj prostor Balkana od negativne energije, ratova, neznanja. ‘

Latest Posts

Raport

spot_img