Nedavno objavljeno

Let paraglajderom do druge najviše planine na svijetu

Legende paraglajdinga Tom de Dorlodot i Horacio Llorens, ljeto prošle godine su proveli u Pakistanu, postavši prve osobe koje su padobranima dojedrile do čuvene planine K2, druge na svijetu po visini. Mjesec dana njihove pustolovine zabilježeno je u nedavno objavljenom dokumentarcu „Flying Between Giants“.

Obojica sportista su u svojim karijerama zabilježili neke nezaboravne letove, ali njihova najnovija avantura,  jedna je od najneobičnijih do sada: prvi su uspjeli dojedriti padobranima do planine K2 u lancu Karakorum u  Himalajima i popeti se na visinu od 7577 metara.

U julu prošle godine ekspedicija ih je odvela do Pakistana i planine K2 (8611 m), druge najviše na svijetu poslije Mount Everesta (8848 m). Namjera im je bila da lete novim putanjama uz glečer Baltoro i – ako vrijeme dopusti – dođu do samog vrha K2.

Film „Flying Between Giants“ (let između divova) počinje njihovim mukotrpnim putovanjem do baznog kampa u Pajuu preko gradova Skardu i Askole, posljednjih tragova civilizacije prije glečera Baltoro. Iz Pajua su izveli nekoliko pionirskih letova do K2, istražujući nove putanje koje niko ranije nije isprobao.

Karakteristično za lanac Karakorum je da možete letjeti više od 100 km dnevno bez ijedne mogućnosti za sigurno slijetanje. Zato su prije leta morali pedantno planirati i pratiti vremenske prilike.

Stalno su letjeli zajedno, a svaki od njih je sa sobom nosio GPS, kamere, dodatni kisik, radio vezu i uređaj za satelitsko praćenje zbog sigurnosti, što je predstavljalo dodatni teret težak 20 kg.

Tokom prve tri sedmice sa njima je bio i De Dorlodotov mentor, Španac Ramon Morillas, koji je 2009. godine leteći paramotorom dostigao visinu od 7821 m. Sve su snimali sami, bez podrške snimateljske ekipe i helikoptera, zbog velikih visina i putanja kojima su letjeli.

Posljednjeg dana putovanja otisnuli su se na jedan od najspektakularnijih visinskih letova ikad zabilježenih na području Karakoruma. Ovo sedmosatnu avanturu nazvali su Grand Slam, a tokom nje su obišli planine Trango Towers, Muztagh Tower, K2, Broad Peak, Gasherbrum i druge.

„Planine su ogromne i divlje. Kod K2 smo se uspeli do visine od 7500 metara i mogli smo vidjeti sve do Kine i Nanga Prabata, 185 kilometara daleko. Mogli smo vidjeti glečer Siachen i planine dokle pogled seže. Bilo je jako posebno“, objasnio je Dorlodot.

U slučaju da su uspjeli stići do vrha K2, oborili bi svjetski rekord u visini leta paragliderom, koji sa dostignutih 8407 m trenutno drži Francuz Antoine Girard. Za to im je trebao jak vjetar brzine 35-45 km/h. Imali su savršeno vedro nebo, ali bez vjetra, što je njihov poduhvat ovaj put učinilo nemogućim.

„Ovo je dobar podsjetnik da ne odlučujemo uvijek mi. Odlučuje priroda. Morat ćemo ponovo doći i pokušati da srušimo svjetski rekord u visini leta paragliderom“, otkrio je 40-godišnji Llorens.

Belgijanac De Dorlodot je redovan učesnik ekstremnog takmičenja Red Bull X-Alps, a ovo je bila njegova sedma avantura u Pakistanu. Španac Llorens je legenda akrobatskog paraglajdinga i višestruki svjetski prvak. Dvojac je prethodno 2020. godine udružio snage na projektu „Higher Ground“, nezaboravnom putovanju na Himalaje.

Kompletan dokumentarac može se pogledati na RED BULL TV: Flying Between Giants: Llorens and de Dorlodot (redbull.com)

Latest Posts

Raport

spot_img