Nedavno objavljeno

Policija i INZ u ZDK u osmomartovskoj akciji – Ukazivanje na značaj preventivnih zdravstvenih pregleda žena

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) danas su u svih dvanaest općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) proveli aktivnosti  na promociji zdravlja i informisanju i edukaciji sugrađanki o postojanju programa i potrebi preventivnih pregleda i ranog otkrivanja promjena na dojkama".

Uz promotivne materijale s ciljem povećanja svijesti kod žena o potrebi redovnih preventivnih pregleda, timovi policije i Instituta su razgovarali sa sugrađankama.

Elvedin Fišek

– Kampanja se tiče povećanja svijesti žena o potrebi preventivnih pregleda. namjerno smo odabrali Međunarodni dan žena 8. mart da damo akcenat i važnost ovih preventivnih aktivnosti i kao Uprava policije damo podršku ovom i sličnim projektima. iako je centralni događaj ovdje u Zenici, na području svih gradova i općina ZDK će se provoditi identične aktivnosti. Cilj nam je da osim davanja podrške preventivnim pregledima i brizi o zdravlju,d amo i podršku onima koji se bore sa teškim bolestima, da promovišemo odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju. Uprava policije MUP-a ZDK promovira sve aktivnosti koje imaju za cilj prevenciju,  kao i unapređenje kvaliteta života, istekao je Elvedin Fišek, portparol Uprave policije MUP-a ZDK.

Elma Kuduzović

Uz čestitke Međunarodnog dana žena, 8. marta, svim ženama, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Elma Kuduzović je istakla da se treba biti ponosan u ovom, Zeničko-dobojskom kantonu, jer postoji prvi organizovani po svim evropskim smjernicama i normativima, skrining program prevencije, koji podrazumijeva da žene na kućnu adresu dobivaju pozivno pismo sa terminom zakazanog pregleda, lokacijom i datumom za mamografski pregled.

– Pregled se radi po dva očitanja da izbjegnemo bilo kakav problem ili nejasnoću. Najbitnije je da se žena potom prati cijeli ciklus. Ako je nalaz negativan, žena se “vraća u bazu”, a novi poziv se šalje za dvije godine od tog datuma, a ako se identifikuje neka promjena koja zahtijeva daljnju dijagnostičku obradu, sve dalje pratimo, naručujemo i vodimo brigu o pacijentu sa povratnim informacijama, ističe dr. Kuduzović.

Ona je dodala da su u INZ-u svakodnevno svjedoci značaja preventivnih pregleda što je jedan od osnovnih ciljeva ove kampanje, da bi se ženama ukazalo da preventivnim pregledima i kontrolama čuvaju zdravlje, što je preduvjet za sreću ovaj, ali i svaki drugi dan u godini.

Snimanje se u sklopu ovog projekta radi isključivo digitalnim mamografima pa su trenutno u funkciji tri skrining centra- Dom zdravlja Zavidovići, Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj. Očekuje se ubrzo uključenje u projekat i domova zdravlja Žepče i Maglaj, a čeka se i informaciju o nabavki digitalnog mamografa za Dom zdravlja Visoko, čime bi pokrivenost tog kantona bila znatno veća.

Lejla Ekinović

Odsjek za edukaciju Uprave policije MUP-a ZDK, kako je istakla inspektorica Lejla Ekinović, sa INZ-om provodi aktivnosti na promociji zdravlja žene, a tokom današnje akcije, policijske službenice i službenici te članice Udruženja Mreže policijskih službenica dijelile su promotivne materijale i razgovarale s ženama koje su ciljna grupa ovog projekta.

-Upravo je današnji dan, 8. mart, simbolično odabran za realizaciju kampanje, kada je sva pažnja usmjerena prema ženama. Na ovaj način Uprava policije MUP-a ZDK, kroz kontinuiran rad policije u zajednici, motivira građane na značaj preventivnih pregleda, a sve u cilju unapređenja kvalitete života i zdravlja svih građana- kazala je inspektorica Ekinović.

Projekt skrininga i preventivnih pregleda sufinansira italijanska Agencija za kooperaciju i razvoj (AICS), a istovremeno se realizira u svim gradovima i općinama ovog kantona.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img