Nedavno objavljeno

RUBEN ÖSTLUND NA TREĆEM PONTA LOPUD FESTIVALU

Švedski reditelj čiji filmovi osvajaju svjetske filmske nagrade, ali i srca publike, na Lopudu će održati seriju masterclassa

Nakon što su u sklopu prva dva izdanja Ponta Lopud festivala neki od najvećih svjetskih filmskih profesionalaca kao Joel Coen, Frances McDormand i Pawel Pawlikowski svoja znanja i iskustva podijelili sa sudionicima masterclassa, ove godine u ulozi mastera naći će se višestruko nagrađivani švedski reditelj Ruben Östlund.

„Za mene je snimanje filmova zajednički poduhvat, druženje, a to je upravo ono zbog čega u njemu i uživam. Intimna atmosfera koju pruža Ponta Lopud sjajna je prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i pronalaženje inspiracije. Istinske se tome radujem!”, izjavio je Ruben Östlund.

Riječ je o reditelju čiji je film “Trougao tuge” osvojio Zlatnu palmu u Cannesu 2022. godine, a satira koja “razotkriva uloge i klase i metaforički prikazuje kraj zapadne civilizacije” na dodjeli Evropskih filmskih nagrada osvojila je i četiri glavne nagrade – za najbolji evropski film, reditelja, glumca i scenarij.  Priznanjima struke tu nije kraj, pa je tako Östlundov “Trougao tuge” nominiran i za nagradu Oscar i to u kategorijama za najbolji film, režiju i originalni scenarij. Jedan od producenata ovog filma je i suosnivač Ponta Lopud festivala Mirsad Purivatra ispred Obala Art Centra iz Sarajeva.

„Zadovoljstvo mi je najaviti da će jedan od najvećih reditelja današnjice, Ruben Östlund, biti gost Ponta Lopud festivala. Sarajevo Film Festival prati njegovu karijeru od samog početka i uživali smo ne samo u njegovim filmovima, već i u druženjima i razgovorima koje je vodio tokom svojih boravaka u Sarajevu. Međusobno uvažavanje i strast za filmom rezultirali su time da smo započeli i suradnju, tako da je Obala Art Centar postala jedan od producenta njegovog posljednjeg, višenagrađivanog filma Trougao tuge. Radujemo se što će Ruben svoje bogato znanje i iskustvo podijeliti s mladim regionalnim autorima, u opuštenoj i ugodnoj atmosferi Ponta Lopud festivala,“  rekao je Mirsad Purivatra.

Zaštitni znak Östlundovog rada su duge sekvence, koje je strukturirao i usavršavao još tokom studija na Sveučilištu u Göteborgu, gdje je upoznao Erika Hemmendorffa, s kojim je kasnije osnovao produkcijsku kuću Plattform Produktion.

Počevši od njegovog drugog igranog filma, “Nesvjesno” iz 2008. godine, premijerno prikazanog u programu Un Certain Regard, svi kasniji Östlundovi filmovi doživjeli su svoju premijeru upravo u Cannesu, a talentirani je reditelj dio male, prestižne skupine filmaša koji su dva puta pobjeđivali na tom najvećem svjetskom filmskom festivalu.

Za kratki film “Incident kod banke” Östlund je osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu. Taj mu je film pružio priliku za eksperimentiranje s raznim tehnikama i stilovima, što je postalo još očitije u njegovom trećem dugometražnom filmu “Igra”, premijerno prikazanom u Cannesu, u programu Directors’ Fortnight, s kojim je zatim osvojio i Nordic Prize, najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu. Njegov četvrti dugometražni film “Turist”, premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija, a osim što je bio nominiran za prestižni  Zlatni globus, ušao je i u uži izbor za Oscara. I sa svojim petim filmom, “Kvadrat” iz 2017. Östlund osvaja Zlatnu palmu u Cannesu, ali i nominacije za Zlatni globus i Oscara.

Osim što je osvojio Zlatnu palmu, Östlundov recentni uradak  “Trougao tuge” otvorio je 28. Sarajevo Film Festival, a Rubenu Östlundu je tom prilikom u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Ponta Lopud festival, koji će se održati  od 20. do 24. juna 2023. godine na otoku Lopudu u Hrvatskoj, i ove će godine uputiti poziv na dvadesetak filmskih autora iz regije, redatelja, glumaca i snimateljica na pragu međunarodnih karijera.

Sve novosti i informacije o Ponta Lopud festivalu dostupne su na službenoj web stranici festivala  www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img