Nedavno objavljeno

Njihova godina: AJB DOC

Kao i prethodnih, tako i na kraju 2022. godine ističemo osobe koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog te zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu i upornosti stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo vam žene i muškarce koji 2022. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. Oni su: aktivistica Alma Mujanović, glumac Feđa Štukan, fotografkinja Aida Redžepagić, igrač bilijara Sanjin Pehlivanović, advokatica Dženana Hadžiomerović, profesor geografije Vedran Zubić, modne dizajnerice Nermina Hodžić i Emina Hodžić-Adilović, tim AJB DOC-a, modni dizajner Marko Feher, predstavnica NGO-a posvećena borbi protiv organiziranog kriminala Anesa Agović, zaštitnica životinja Dženana Čizmić te spisateljski bračni par Marija Fekete-Sullivan i Kevin Sullivan.

Napisale: Kristina Ljevak i Mersiha Drinjaković
Snimio: Nikola Blagojević/Spektroom
Frizura i šminka: Ken‘s

Već petu godinu Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) uspijeva opravdati povjerenje publike promovirajući najviše produkcijske standarde i pričajući neke važne priče iz svih dijelova svijeta. Ovogodišnji iskorak uključivao je održavanje prvog izdanja Industry daysa, platforme za industriju, u saradnji sa kanalom Al Jazeera Documentary.
Na petom festivalu prikazana su 24 filma uz prisustvo oko 200 gostiju iz 30 zemalja i 50 akreditovanih domaćih, regionalnih i svjetskih predstavnika medija, a program je pratilo četiri hiljade ljudi. Rasprodate ulaznice i popunjena kina do posljednjeg mjesta ono je na šta su organizatori s razlogom najviše ponosni. U samo pet godina postojanja, AJB DOC uspio se profilirati kao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji.
Neki od njihovih pobjednika kasnije su bili među najozbiljnijim kandidatima za Oscara. Postao je i važna platforma za promociju domaćeg i regionalnog autorstva te prostor koji svojim djelovanjem animira i mlađe autore i autorice.
Iz sadržaja koji kreiraju i atmosfere koja ga prati, jasno je da stoji tim koji odlično funkcionira. Na njegovom čelu je direktor Edhem Fočo, producentice festivala su Nejra Kozarić i Ida Makarević, programski odbor čine Sead Kreševljaković, Lejla Dedić i Đani Hasečić, na čelu marketinga je Vedad Sejfić, za odnose s javnošću zadužene su Nadira Dacić, Sanela Ferhatović i Elma Ljubčić, društvene mreže vodi Nihad Kadić, tehničkom supervizijom i podrškom rukovode Midhat Mujkić i Admir Lisica, dok kreativni tim čine Muamer Adilović i Vanja Jovišić. Bez sumnje, riječ je o ljudima koji će i u godinama koje dolaze predstavljati najbolje iz polja dokumentaristike, uvijek vodeći računa da značajne domaće priče stignu do najšire publike.

Latest Posts

Raport

spot_img