Nedavno objavljeno

Mariji Pikić za ulogu u filmu „Balada“ nagrada za najbolju glumicu na festivalu u Lecceu

Marija Pikić je za ulogu u filmu “Balada” Aide Begić osvojila nagradu za najbolju evropsku glumicu na 23. izdanju filmskog festivala u Lecceu, Italija.  Marija Pikić je na “Festival del Cinema Europeo” osvojila nagradu SNGCI Međunarodnog udruženja talijanskih filmskih novinara za najbolju glumicu/glumca.

Novi film Aide Begić „Balada“ kandidat je Bosne i Hercegovine u kategoriji za najbolji strani dugometražni film za nominaciju za nagradu Oscar® Američke akademije. Film  gledajte u kinima širom Bosne i Hercegovine.

Ulaznice za sve projekcije u kinima širom BiH su u prodaji na blagajnama kina ili online, a termini projekcija su na web stranicama kina.

Film „Balada“ je nominiran za 4. Nagradu arapske kritike za najbolji evropski film. Prikazan je u službenom programu 63. Thessaloniki International Film Festivala u Grčkoj, a nakon Italije slijede projekcije na festivalima u Holandiji, Francuskoj, Belgiji, Srbiji i Njemačkoj. Svjetsku premijeru je imao na ovogodišnjem 28. Sarajevo Film Festivalu, gdje je prikazan u Takmičarskom programu igranog filma. Na Tuzla Film Festivalu je osvojio nagradu za najbolji film.

Film je rađen potpuno u bh. produkciji. Distributer filma za BiH je Obala Art Centar iz Sarajeva.
„Balada“ je priča o Meri (30), neambicioznoj domaćici i majci djevojčice Mile (8), koja se poslije deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću. Ubrzo nakon povratka Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, je odlazak na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.

U filmu igraju: Marija Pikić, Jasna Žalica, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Lana Stanišić, Milan Tocinovski, Amar Čustović, Davor Golubović, Gaia Tanović. Snimatelj zvuka je Nirvan Imamović, masku i šminku je radila Lamija Hadžihasanović Homarac, kostim Sanja Džeba, scenografiju Emina Kujundžić, dizajn zvuka Igor Čamo, montažu Redžinald Šimek, direktor fotografije je Erol Zubčević.

Film je nastao u produkciji producentske kuće Film House iz Sarajeva, a producenti su Adis Đapo, Aida Begić i Erol Zubčević.

Linkovi za online kupovinu ulaznica:

CineStar kina: https://www.blitz-cinestar-bh.ba/

Cineplexx Sarajevo: https://cineplexx.ba/movies/HO00009247?date=2022-11-17&location=0

Cineplexx Plaza Mostar: https://cineplexxplazamostar.ba/film/balada/

Kino Meeting Point, Sarajevo: https://kinomeetingpoint.ba/?amy_movie=balada

Trailer filma:

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img