Nedavno objavljeno

Ekološka kampanja u Mostaru: provedba preporuka Skupštine građana

Predstavnici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, zajedno sa učenicima osnovne škole „Ilija Jakovljević“, lokalnim vijećnicama i vijećnicima te sa ravnateljicom Lidijom Markotić, simbolično su obilježili početak ekološke kampanje u Mostaru sadnjom prvog drveta.

Vi ste ambasadori koji oblikuju budućnost ovog grada i države i učinite sve da se i vaš glas čuje,” naglasio je direktor Kongresa Rafael Benitez, u svom obraćanju učenicima.

Kampanja ima za cilj podići svijest građana Mostara, posebno djece i mladih, o značaju individualnog doprinosa održavanju grada čistim i zelenim. Tijekom kampanje, niz javnih događaja bit će organiziran  kako bi se podijelile informacije i edukativni materijali, uključujući brošuru Kongresa Vijeća Evrope za djecu, o održivim gradovima.

Kampanja se sprovodi u sklopu Akcionog plana Gradskog vijeća vezanog za preporuke prve Skupštine građana, a uz financijsku podršku Vijeća Evrope.

Osnovna škola „Ilija Jakovljević“ ima najveći stupanj zagrijavanja što se moralo sanirati planskom sadnjom zelenila.

Cijeli ovaj kvart ima manjak zelenila, tako da ćemo ova sredstva uložiti u rekonstrukciju postojećeg i ugradnju novog zelenila, kao i obnovu školske dvorane i postavku kanti“, objasnio je Bojan Spasojević, viši stručni suradnik za zelene površine Grada Mostara.

Ova aktivnost realizira se u okviru projekta Vijeća Evrope “Inoviranje demokratskog učešća na lokalnoj razini u Bosni i Hercegovini” kojeg implementira Kongres lokalnih i regionalnih vlasti, a u okviru Akcijskog plana Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu 2022. – 2025. Projekat ima za cilj poboljšati kvalitet lokalne demokratije i stvoriti mogućnosti za građane da se uključe u inovativne participativne procese u Mostaru i drugdje u Bosni i Hercegovini. Također, promoviše nove demokratske pristupe, otvorenu vlast, javnu etiku, transparentno i inkluzivno kreiranje lokalne politike u zemlji.

Latest Posts

Raport

spot_img