IZ BIH NA MESS STIŽU POLITIČKE, EMOTIVNE, KONTROVERZNE I „TABU“ TEME

Publika 62. Festivala MESS imat će priliku pogledati i tri sjajna teatarska ostvarenja iz Bosne i Hercegovine po izboru selektorice dr. Ane Tasić, dramaturginje i teatarske kritičarke. Od porodičnih tragedija do post-ratnih traganja za istinom ili slobodom, publika će imati priliku zaviriti u traumatična i nekima nezamisliva iskustva predstavljena kroz „Cara Edipa“, Diega de Bree u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS koji će biti preveden i na znakovni jezik, zatim „Ljubičasto„ u režiji Selme Spahić u produkciji Kamernog teatra 55 i  „Jugoslavija, moja otadžbina“ u režiji Gorana Vojnovića u koprodukciji Pozorišta Prijedor, Gledališče Koper Teatro Capodistria i Fondacija Friedrich Ebert Stiftung.

Nedavno objavljeno

Jedna od predstava koja komunicira sa današnjim vremenom na način da za sve što nam se sada dešava, moramo potražiti uzrok u našoj prošlosti nosi već poznato ime Car Edip. Kroz ovu mitsku priču Diego de Brea, na njemu svojstven način, pokazuje svojim rediteljskim sredstvima svu hladnoću, tegobu, brutalnost i zlo, koje izvire iz ljudi kao iz Pandorine kutije. Festivalsku izvedbu je moguće pogledati 6. oktobra u 19 sati i 30 minuta u Narodnom pozorištu Sarajevo,

Jesmo li na putu ka uređenom društvu ili plemenskoj zajednici? Autorski projekat Ljubičasto režiserke Selme Spahić bavi se našom konzervativnošću i uskogrudnošću koje krijemo iza najboljih namjera, mnogo brige i još više ljubavi. Predstava prati okupljanje jedne građanske raznolike porodice u kojoj svi znaju šta je najbolje za njihove bližnje. Njihovu sreću narušava pojava ljubičastog, a s njim i uznemirujuće pitanje slobode, a rezultat je priča o jednoj ženi koju mislimo da poznajemo – o tankoj liniji između njene slobode i našeg fašizma. Predstava će se odigrati u Kamernom teatru 55, 3. oktobra u 21 sat i 30 minuta.

Duh naše nedavne prošlosti, kroz žive pjesme i vješto razigrane dramske situacije prati predstava pod nazivom „Jugoslavija, moja otadžbina“ u režiji Gorana Vojnovića. Priča prati put protagoniste Vladana Borojevića kojeg tumači glumac Blaž Popovski, te njegovu konkretnu i simboličku potragu za ocem, oficirom bivše JNA i ratnim zločincem u bjekstvu. Taj put postaje polazište bolnog suočavanja sa sobom, sa ličnim traumama i strahovima, ali i redefiniranja ličnog i nacionalnog identiteta. Predstava je na programu Festivala MESS 6. oktobra u 21 sat u Pozorištu mladih Sarajevo.

Više informacija o predstavama na zvaničnoj web stranici www.mess.ba

Pročitaj još
Related

Trčim za mir! A ti?

Podršku su iskazale društveno-odgovorne kompanije i institucije HNK i...

Wizz Air nastavlja širiti mrežu letova u Italiji

Dodatnih 750.000 sjedišta je u prodaji iz Rima...

Ekološka kampanja u Mostaru: provedba preporuka Skupštine građana

"Vi ste ambasadori koji oblikuju budućnost ovog grada i...