Nedavno objavljeno

Masterclass Galeba Nikačevića: Autor vodećeg podcasta u regiji o važnosti pričanja priča

Publika petog izdanja AJB DOC Film Festivala će, osim gledanja dokumentarnih filmova, imati priliku prisustvovati masterclassu Galeba Nikačevića na temu važnosti pričanja priča.

U okviru petog izdanja AJB DOC Film Festivala, a pod pokroviteljstvom Info Centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini, bit će održan masterclass “Važnost pričanja priča” Galeba Nikačevića, novinara, voditelja i kreatora regionalno popularnog Agelast podcasta.

Masterclass će biti održan 12. septembra u Cineplexxu Sarajevo (sala 3) u 18 sati. Svi zainteresovani pozivnice za ovaj događaj mogu besplatno preuzeti u Cineplexxu svakog dana od 12.00 sati.

Stavljajući fokus na važnost dokumentarističkog pristupa pri predstavljanju bitne priče, Nikačević će na ovom masterclassu, između ostalog, govoriti o ključnim elementima dobre priče, odnosno načinu njenog razvijanja od početka do kraja, moći koju ima dobra priča, te načinima pripreme za snimanje, razgovor sa sagovornikom i neočekivane situacije.

“Prva stvar na koju bih voleo da se osvrnem su tri elementa svake priče – zašto pričamo priče i koja je njihova vrednost, kako da pronađemo ‘svoju’ priču jer mnogi bi voleli da budu upamćeni, ali je teško ako nemaju šta da kažu – te kako da napravimo razliku između dobre teme i priče. Iz tog potom proizilazi niz ‘skrivenih’ elementa i koraka u kreiranju priča koji se, zapravo, ne vide na prvi pogled ili deluju zanemarljivo. A posvećenost baš takvim pojedinostima je često razlika između uspeha i neuspeha” – pojašnjava Nikačević.

Umjetnost pričanja priča

Odgovarajući na pitanje šta je najvažnije u pričanju/prenošenju i kolika je zapravo moć dobro ispričane priče, on podsjeća da se često govori o tome da su historija civilizacije i historija književnosti zapravo toliko srodne nauke da ih je veoma teško razlikovati.

“Najstariji dokazi o istoriji civlizacije su istovremeno i najstariji tekstovi iz kojih saznajemo iste stvari i donosimo iste zaključke. A svaki od tih elemenata je, zapravo, priča. Tako da slobodno možemo reći da je istorija civilizacije, zapravo, istorija pričanja različitih priča. Sve što znamo o sebi i svetu oko sebe je nastalo iz prenešenog znanja koje se ni na koji način ne razlikuje od pričanja priča. Zapravo, možemo reći da je u pitanju sinonim” – kaže Nikačević.

“Pričanje priča je distinktivno ljudska stvar na kojoj kreiramo generacijski napredak, otkako znamo za sebe. Kroz priče kreiramo identitete, uverenja, vrednosti i društva. Priče nas uče, usmeravaju i transformišu. A najstarija priča na svetu je mit o potrazi. Čovek otkako postoji, on traga. Traga prostorno, ali traga i kroz sebe” – dodaje.

Govoreći na temu važnosti pričanja priča, Nikačević će se na ovom masterclassu osvrnuti i na svoj regionalno popularni podcast, te otkriti kako goste svog podcasta potiče da ispričaju svoju priču.

“Sve što sam naučio kroz dokumentarizam i kroz ispričane (i neispričane) priče dovelo me je u tačku u kojoj se nalazim sada. U razgovorima postoji suptilna umetnost pričanja priča koju učim u hodu, a o kojima nisam znao ništa kada sam počinjao i mislim da će to za ljude imati vrednost” – kaže Nikačević.

Ko je Galeb Nikačević?

Galeb Nikačević je dugogodišnji novinar i voditelj iz Beograda.

Karijeru je počeo kao novinar na TV Metropolis. Radio je za MTV Adria kao voditelj, muzički urednik i zaštitno lice MTV-ja na Balkanu.

Bio je voditelj programa Teen Talk 2016. godine, organizatora magazina Bravo, u saradnji s Telenorom.

Također je uređivao portal VICE, na kojem je također proizveo značajan broj dokumentarnih priča. Godine 2019. postaje urednik portala Noizz, ali šest mjeseci kasnije daje otkaz, kako bi počeo s podcastom Agelast koji ubrzo postaje među vodećim u Srbiji, s više od 100.000 pratitelja na YouTubeu, 200.000 jedinstvenih slušatelja na audioplatformama.

Do danas je ugostio više od 140 gostiju, iz različitih društvenih sfera.

Latest Posts

Raport