spot_img

62. MESS OTVARAJU FRLJIĆEVI BRAĆA KARAMAZOVI

Internacionalni teatarski festival MESS se ove godine održava od 30. septembra pa do 09. oktobra 2022, a publika će imati priliku da pogleda četrnaest najboljih domaćih, regionalnih i evropskih teatarskih ostvarenja. Ovogodišnji MESS donosi i dvije premijere, a tokom festivala će se održati i Mali MESS.

„Ove godine se vraćamo u izvornu formu festivala nakon pandemije. Obzirom da je festival refleksija onoga što se događa, imamo predstave koje su nastale u postpandemijskom i pandemijskom periodu, pa će tako festival otvoriti predstava „Braća Karamazovi“ Olivera Frljića, nastale u vremenu početka agresije na Ukrajinu, a koja je sastavljena iz dva dijela i funkcioniše kao cjelina ali se može gledati i odvojeno“, istakao je Nihad Kreševljaković, direktor festivala MESS. „Ove godine neće biti popratnih sadržaja jer smo kompletna sredstva uložili u realizaciju kvalitetnog programa festivala, obzirom da je zbog poskupljenja došlo i do porasta cijena“, dodao je Kreševljaković

Nihad Kreševljaković

„Kao resorni ministar zaista se ponosim što smo  budžetsku ali i nebudžetsku kulturu ove godine učinili jako dostupnom građanima. MESS festival jedan je od brendova Kantona Sarajevo i BiH, te želim da se sve umjetničke trupe koje dolaze u Sarajevo otvorenog srca i dobrih namjera osjećaju kao kod kuće“, poručio je Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, koji je i ove godine pružio finansijsku podršku organizaciji festivala.

Samir Avdić

Tokom 62. MESS-a bit će održane dvije festivalske premijere – predstava „SARA-JE-VO“, režisera Edhema Jesenkovića u produkciji Balkan dance projecta, te predstavu „Što na podu spavaš“, nastale u koprodukciji GDK „Gavella“, SNP Novi Sad i Narodnog pozorišta Sarajevo koju režira Kokan Mladenović.

Među teatarskim ostvarenjima koje će publika moći pogledati je i predstavu „Porijeklo“ režisera Sebastian Nublinga, nastale u produkciji Thalia Theater iz Njemačke. Po prvi put na festivalu će biti odigrana predstava sa Kipra, a riječ je ostvarenju Achim WielandaSRSLYyours“, zatim predstava „Ljubav“ iz Italije, čiju režiju potpisuje višestruko nagrađivani Pippo Delbono. Na ovogodišnjem festivalu publika će imati priliku da pogleda i maestralno ostvarenje „Car Edip“, režisera Diego de Brea. Kompletan program festivala možete potražiti na stranici www.mess.ba

Ulaznice za sve predstave 62. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS bit će dostupne uskoro putem web platforme www.kupikartu.ba, kao i na njihovim prodajnim mjestima širom Bosne i Hercegovine.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,863LikesLikes
4,920SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno