Nedavno objavljeno

LANA PRLIĆ

Lana Prlić (29) tipična je Hercegovka – ne samo po prepoznatljivom akcentu već i po filozofiji življenja. Energična je, duhovita, proaktivna i rano je naučila da se bori za sebe, ali i shvatila da je politika dobar način djelovanja za pozitivne promjene u društvu. Magistrica međunarodnih finansija i poslovanja, zastupnica je u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Sa 17 godina postala je aktivistica i volonterka SDP-a BiH, a sa 21 najmlađa potpredsjednica neke političke partije u regionu. Kroz mandat se aktivno zalaže za rješavanje pitanja kao što su alimentacioni fond, uspostavljanje registra pedofila, studentski rad, izjednačavanje prava odsustva roditelja i usvajatelja…
“Žene u politici danas nastavljaju borbu koju su vodile mnoge druge prije njih. Pritom ne mislim samo na one koje su svjetski poznate ili žene u BiH koje su mijenjale društvo, postavljale nove standarde, rušile predrasude, već i na žene koje su imale utjecaj na našu ličnost, odgoj, odrastanje, a to su naše mame, nene, prijateljice, tetke, heroine koje upoznamo kroz posao, o kojima čitamo i divimo se njihovoj borbi i snazi. Sve su to žene koje inspirišu i utiču, ili bi barem trebale uticati, na žene u politici.”

Iako muškarci dominiraju bh. političkom scenom, za Lanu borba nije gotova: “Ona je proces i zahtijeva vrijeme, a i uslove, jer se oni mijenjaju. S pojavom društvenih mreža, linč nad ženama koje su javne osobe se povećao i dodatno otežao posao, te postavio pred nas još jedno polje za borbu. Govor mržnje i nasilje nad ženama u politici postali su sve učestaliji, zbog čega mnogo žene odustaju od bavljenja ovim poslom.”
Lana nije odustala, ona ima moć u politici i koristi je kroz alate koje ima kao zastupnica. “To je parlamentarno djelovanje: inicijative, pitanja, diskusije, komunikacija s kolegama, nevladinim sektorom i građanima, lobiranje, davanje doprinosa kroz sugestije i zakone, ali isto tako kroz učenje i učestvovanje u kreiranju rješenja. Također, adresiranje određenih tema s obzirom na to da zastupnici i zastupnice imaju moć zagovaranja i u parlamentima i u javnom prostoru, što je i naš posao: biti mikrofon građana.” Lana je rječita i mikrofon često koristi, kao i priliku da usavrši svoje vještine, traži i sluša savjete i kritike, a uvijek joj je na pameti rečenica njezine mame: “Sve ti mogu oduzeti osim znanja”.
Osjetljiva je na nepravdu, a posebno je boli nemogućnost bržeg rješavanja nekog problema u parlamentarnim klupama: “Procedura je jako spora, a svjesni ste da promjenom samo jedne rečenice u zakonu možete mnogima olakšati život i svakodnevnicu.”

A žene iz drugih stranaka – koliko su jedna drugoj podrška? “Takva podrška izostaje. Mislim da se ne podržavamo dovoljno, ili branimo. A i kada to radimo, radimo za one koje imaju naše simpatije, a ne za sve žene. Ovdje konkretno mislim na linč koji se sprovodi nad ženama radi spola, izgleda ili privatnog života”. Kao žena u politici, i Lana se susretala s predrasudama, a dodatno i zbog svoje mladosti. O njoj su, kaže, znali misliti da je pripravnica, a ne zastupnica, ili da je kćerka nekog od kolega, a ne potpredsjednica partije. Bilo je, veli, i raznih uvreda, linča, neistina itd. “Na žene se još uvijek gleda kao na ‘ljepši i slabiji spol’ stavljajući u stranu sve ono što smo postigle same, a tu mislim na karijere, obrazovanje, odricanje, rad, trud, i sav taj nevidljivi posao. Često smo predstavljene kao ‘nečije’, pa je izazov za nas da se izdignemo i dokažemo, a to je moguće jedino radom i znanjem.”

NAPOMENA: u svakom od tekstova o ženama i izborima naglašavamo i važne informacije o tome koliko i na koji način su žene zastupljene na pozicijama moći:

Izabrani kandidati/kinje na Opštim izborima 2018.
Gracija 426, septembar 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img