Nedavno objavljeno

Destinacija Sarajevo: Savršen grad u augustu

Ovog ljeta Sarajevo je eksplodiralo bojama, sadržajima, naglascima i pokretima. Čini se da je ritam neuništivog grada sinhroniziran sa željama njegovih stanovnika i stotine hiljada turista iz cijelog svijeta da zaborave prethodne dvije godine straha i tišine.

Posebna dostignuća vidljiva su u novim i snažnim pomacima na različitim poljima kulture. Moderna umjetnost dobila je svoj dom u novootvorenoj galeriji Manifesto, dok je teatarska umjetnost oživjela grad kroz višemjesečni projekt Kultura na ulice!

Desile su se i neuobičajene, ali sjajno prihvaćene aktivacije prostora kojima je udahnut novi život, poput one tunela u sarajevskom naselju Ciglane u kojem su se okupile mlade Sarajlije. Stvarna kulminacija kulturno-umjetničkih i biznis praksi dešava se u Sarajevu u augustu. Dolaskom osmog mjeseca, centar regije priprema se za Sarajevo Film Festival čijim će crvenim tepihom ove godine prošetati megazvijezde filmske industrije Mads Mikkelsen, Jesse Eisenberg i Ruben Östlund.

Najveće interesovanje među događajima u augustu već sada izaziva Klabika V Solomun – The Continuum. Dolazak DJ superzvijezde bosanskohercegovačkog porijekla Solomuna se željno iščekuje. Fenomen savremene elektronske muzičke scene će 19. augusta svirati na balkonu iznad Vječne vatre za hiljade turista i Sarajlija koji će plesati dužinom Titove ulice, i time zatvoriti Sarajevo Film Festival.

“Sarajevo zbog prirode njegovih građana, geografske pozicije, historijata i ponude ima šansu preuzeti titulu centra regije. Bilježimo rast incijativa i cross-industry saradnji. Sada je pravi trenutak da Sarajevo pokaže sve svoje adute i preuzme titulu jedne od svjetskih kulturnih pozornica. Vjerujemo da će poruke ljubavi zajedno sa slikama rasplesanog Sarajeva obići svijet”, poručuju organizatori.

Veliki značaj ovakvog rasta turističke ponude, čije benefite uživaju kako građani, tako i svi komercijalni brandovi i partneri, omogućava i sve snažnija saradnja lokalnih vlasti i međunarodnih organizacija. Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini prepoznao je turistički i kulturni značaj Solomunovog nastupa u glavnom gradu BiH, te su ga podržali uz Turističku zajednicu Kantona Sarajevo, Vladu Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, te Općinu Centar.

Latest Posts

Raport

spot_img