Nedavno objavljeno

Glumci i reditelji 14. OFF-a razgovarali s publikom, s publikom sutra priča Lamoglia

Blær Hinriksson islandski glumac, rođen 2001. godine kojeg publika 14. OMLADINSKOG FILM FESTIVALA SARAJEVO ima priliku gledati u dva ostvarenja "Heartstone" i "Beautiful Beings" razgovarao je s publikom ovogodišnjeg izdanja Festivala. Njemu je sinoć dodijeljena i specijalna nagrada za najboljeg glumca, a publiku su najviše zanimali njegovi počeci.

Blær Hinriksson je već s 14 godina započeo filmsku karijeru u kratkom filmu pod nazivom Rainbowparty. Međutim, kako i sam kaže, prvi pravi izazov dobio je 2015. godine gdje je glumio u filmu “Heartstone” koji je osvojio preko stotinu međunarodnih nagrada.

Ovo ostvarenje donijelo mu je nekoliko nagrada, a posebno ističe nagradu za najboljeg glavnog glumca 2017. na Islandu. Pričajući o iskustvima posebno je istakao kako mu je bilo zanimljivo ući u svijet glume i snimanja kada je kao amaterski glumac dobio prvu ulogu. Ipak, njegov talenat doveo ga je do brojnih nagrada i priznanja u rodnom Islandu, ali i širom Evrope.

 

OMLADINSKI FILM FESTIVAL Sarajevo sjajna je prilika da se mladi talenti uvežu, razmijene iskustva i s publikom razmjene iskustva i izazove s kojima se mladi filmski radnici susreću na putu do uspjeha.

Kako prepoznati talente i kako ih podržati da njihov talent bude iskorišten na najbolji mogući način najbolje zna glumica i profesorica glume Arma Tanović-Branković koja vodi školu glume. Ona je govoreći u program OFF Talks u Goethe institutu govorila o svojim iskustvima u radu sa mladim talentima. Publika ej imala priliku čuti i iskustva reditelja i selektora Festivala Stevana Filipovića.

 

Mladima glumcima puno je teže isprofilisati se i pozicionirati u svijetu filmske industrije pa je stoga OMLADINSKI FILM FESTIVAL SARAJEVO odlučio biti njihova podrška.

“Nakon što smo uvidjeli da iako ih ima širom regije i Evrope neki talenti ostaju nedovoljno primijećeni, odlučili smo da od novembra pokrenemo platformu putem koje ćemo zastupati mlade glumce. Buduće velikane regionalne i evropske kinematografije”, rekao je Kenan Musić, direktor Festivala.

Večeras su u programu OFF Generation kratki filmovi u Pozorištu mladih od 18h, a od 21:00 na SEAT Vils Summer Screen lokaciji biće prikazano ostvarenje američkog reditelja Yanna Demangea „WHITE BOY RICK“. Radnja filma smještena u Detroitu 1980-ih na vrhuncu epidemije kreka i rata protiv droga, Film se temelji na dirljivoj priči o ocu i njegovom sinu tinejdžeru, Ricku Wersheu Jr., koji je postao tajni policijski doušnik, a kasnije diler droge, prije nego što su ga napustili njegovi voditelji.

U isto vrijeme Audi Open Air Cinema Gimnazijska publici donosi film “LET ME DREAM” – priču o dva problematična brata iz prigradskog naselja u istočnoj Evropi koji se osjećaju usamljeno i napušteno u svom životu. Njihov život počinje da se mijenja kada upoznaju dvoje novopridošlih američkih tinejdžera. Kroz neugodne susrete i nesporazume, dva brata prevladavaju tinejdžersku anksioznost dok doživljavaju svoje prvo prijateljstvo i ljubav.

OFF Talks nastavlja se i sutra kada će s publikom razgovarati zvijezda planetarno popularne serije Netflix-a „Elite“ Andre Lamoglia. On će s publikom o svojim počecima, izazovima, očekivanjima… razgovarati u Pozorištu mladih od 20h.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img