Nedavno objavljeno

Mršanje u zadnji čas 

Cilj: ući u malu crnu haljinu i, naravno, dobro izgledati. Ali, na raspolaganju imamo samo nekoliko dana, a ne želimo se ni pretjerano odricati hrane. Rješenje: dvije dijete last minute 

Skoro da smo sve iste (čast izuzecima): ukoliko pred nama nije ljetovanje i skidanje u kupaći kostim ili nemamo priliku naše tijelo izložiti radoznalim i strogim pogledima, ne vodimo računa o onome šta i koliko jedemo. Možda nam s vremena na vrijeme proradi grižnja savjesti, ali onda sebi čvrsto obećamo da ćemo od sutra ili od legendarnog i često spominjanog ponedjeljka sve promijeniti. Dobili ste iznenadni poziv na ljetovanje ili na zabavu na kojoj se možete pojaviti samo u onoj uskoj haljini, u kojoj morate zadržavati dah i uvlačiti stomak.

Potražite li savjet u nekom od časopisa, pronaći ćete neku od posljednjih dijeta koje obećavaju čuda. Ali, uz drastičan i izgladnjujući režim. I onda?

Kako biste “ispuhali” i izravnali stomak, nije vam neophodno potrebna drastična dijeta. Dovoljno je izbjegavati namirnice koje izazivaju fermentiranje u probavnom sistemu, a to su pržena i masna hrana, slatkiši, sirevi, sredina hljeba, a jesti one koje podstiču stvaranje povoljne crijevne flore. Dovoljno je, praktično, unositi što više povrća, voća i piti 1,5 litar tekućine od koje se nećemo naduti. I to je sve? Nudimo vam dvije dijete, sedmodnevnu i dvodnevnu.

Sedmodnevna dijeta

Iskoristite povoljan uticaj čaja od komorača i probiotskog produkta mizo, izbacite hranu koja sadrži laktozu (mlijeko, keks, pršut, gotova hrana), jer u osam od deset slučajeva uzrokuje nadutost stomaka. Ukoliko se bojite da ćete morati izbjegavati ugljikohidrate, o kojim ste ovisni, za ručak je predviđena tjestenina ili riža. Sljedeća dobra vijest jeste da nema vaganja hrane, tako da je dijetu mnogo lakše provoditi.

Doručak: 2,5 dl čaja od komorača, mlijeko od soje, sezonsko voće

Užina: čaj i voće po želji

Ručak: tri-četiri puta sedmično velika porcija salate začinjena kašikom maslinovog ulja i limunovim sokom; pola zdjelice riže ili tjestenine uz obilne količine paradajza; kuhano ili povrće s grila.
Ostalim danima: porcija pršuta bez masnih dijelova ili losos pečen u rerni ili kuhan na pari; miješana salata s kašičicom ulja i sirćetom

Večera: gusta čorba od povrća, riba sa grila ili pečena puretina/piletina; kuhano povrće s dodatkom limuna ili senfa; čaj od komorača. Navečer se preporučuje puding ili mlijeko od soje ili kockica čokolade za kuhanje.

Obično se već nakon tri dana izgubi jedan kilogram, što ne znači samo gubitak tečnosti kao u hiperproteinskim dijetama, nego i gubitak masnoće zbog uravnoteženog režima ishrane. Nakon sedam dana vaga će pokazati do dva kilograma manje, a ogledalo ravan stomak.

Vikend dijeta

Ova dijeta u prvi plan stavlja starog poznanika medicine, a to je surutka (vodenasta tekućina koja ostane nakon zgušnjavanja, sirenja mlijeka). Ne sadrži laktozu, stvara proteine visoke biološke vrijednosti, snabdijeva ćelije mliječnom kiselinom i vitaminom B. Surutku ili mliječni serum možete naći u tekućem stanju i u prahu.

Subota ujutro: čaša mineralne vode, čaj bez šećera, 1 dl soka od jabuke, 1 probiotski jogurt s 2 kašike zobenih pahuljica.
Užina (oko 10.30): 2 dl surutke (ili jedna kašika praha razmućena u vodi).
Ručak (12.30): svježe povrće s maslinovim uljem i sirćetom, sok od paradajza, 30 g integralnog hljeba, 200 g sezonskog voća.
Užina (oko 17.00): 2 kivija, 1 jabuka.
Večera (najkasnije 19.30): 300 g lešo ribe, obareno povrće, kuhano voće. U nedjelju treba ponoviti sve isto, samo za ručak umjesto paradajza, jesti kuhanu mrkvu.

Kako biste povećali rezultat dijete, pijte osam do deset čaša vode dnevno: dehidriranost smanjuje metabolizam za 3% i čini da se svakih šest mjeseci akumulira 300-400 g masnoće.

Surutka je još u antičko doba korištena kao kozmetički proizvod za njegu lica i tijela. Prije kupanja dodajte oko pola litra u vodu, učvrćuje i djeluje protiv celulita.

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img