Nedavno objavljeno

Podržimo junake na djelu: SARA – službena voda Saveza gorskih službi spašavanja u BiH

Koliko god bila lijepa i privlačna, priroda u sebi krije mnoštvo opasnosti za sve one koji se njom kreću bez odgovarajućeg iskustva, fizičke spremnosti, opreme i poznavanja terena. Kakve su posljedice kada čovjek potcijeni prirodu i precijeni vlastite mogućnosti dobro znaju članovi Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini, čija je hrabrost, nesebičnost i spremnost spasila brojne živote. Samo tokom 2021. godine pripadnici GSS-a u BiH su izveli čak 49 akcija spašavanja i bili nada za spas nestalih, izgubljenih i povrijeđenih osoba. U njih su sve vrijeme bile uprte oči brojnih porodica, ali i cjelokupne javnosti, koja vjeruje u njihove sposobnosti i priželjkuje pozitivan ishod svake akcije.

Izazovi s kojima se spasilačke službe svakodnevno susreću na terenu su veliki, a samim tim i potreba za dobro obučenim i opremljenim osobljem koje će moći adekvatno odgovoriti u izvanrednim situacijama i nesrećama. Kako bi poboljšala njihovu spremnost i odgovor na pozive u pomoć učinila efikasnijim, djevojkama i momcima iz GSS-a u BiH pridružila se i SARA, službena voda Saveza. Pod sloganom Podržimo junake na djelu!  prirodna mineralna negazirana voda SARA pokrenula je akciju čiji cilj je nabavka opreme za Savez gorskih službi spašavanja u BiH. U tu svrhu bit će usmjeren dio iznosa od prodaje bilo kojeg pakovanja vode SARA. Građani BiH će na ovaj način imati priliku da podrže rad ovih heroja i daju direktan doprinos stvaranju sigurnijeg životnog okruženja.

“Pripadnici gorskih služb i spašavanja u cijelom svijetu najveći dio vremena koji posvećuju svom volonterskom pozivu provode u neprekidnim složenim obukama kako bi svoje znanje mogli primijeniti u akcijama spašavanja ljudskih života. Upravo obuke naših spašavatelja iziskuju i najviše sredstava koje GSS u BiH troši u svom radu. Suradnja sa vodom Sara omogućuje nam nabavku dijela opreme potrebne upravo za te obuke. Time održavamo spremnost naših pripadnika za spašavanje u nepristupačnim područjima,” izjavio je Marino Vidović, predsjednik GSS-a u BiH.

S obzirom na to da je Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini nevladina, neprofitna, volonterska organizacija,  donacije društveno odgovornih kompanija, kao što je Sarajevski kiseljak, predstavljaju glavni izvor sredstava neophodnih za rad.

„Često smo u prilici pratiti vijesti o spašavanju unesrećenih planinara, stradalih u poplavama i klizištima, potragama za izgubljenim turistima i brojnim drugim akcijama čiji su glavni akteri pripadnici gorskih službi spašavanja. Bez njih bi mnogi životi bili izgubljeni. Svjesni značaja zasluga i poduhvata GSS-a u BiH, izuzetno smo ponosni što je baš SARA postala njihov partner, te što ćemo na ovaj način unaprijediti uvjete u kojima rade i doprinijeti njihovoj humanoj misiji “, izjavio je Admir Suljević, direktor Sarajevskog kiseljaka.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img