Nedavno objavljeno

Jaan Amir Alić

Brend menadžer za poznate parfemske marke u kompaniji Orbico Beauty BiH, svoju kreativnu energiju pokazuje i u drugim poljima. Tako se ovog marta pojavljuje u ulozi art direktora koji osmišljava nastup svoje dugogodišnje prijateljice, pjevačice Tijane Dapčević na Beoviziji 2022, na kojoj će se birati predstavnik Srbije za nastup na Eurosongu

Priredila Mersiha Drinjaković
Foto Nikola Blagojević / Spektroom

Kako je došlo do umjetničke saradnje između Tijane i vas?
– Tijana i ja znamo se i družimo skoro deset godina, i konsultujemo se oko naših poslova. Tako smo krenuli razgovarati i o ovom projektu, pa se izrodila ideja da će to biti zajednički angažman.
Šta je vaš zadatak na Beoviziji?
– Pjesma za Evroviziju je festival koji u Srbiji gleda više od dva miliona ljudi. To je isključivo TV šou, koji vizuelno mora da izgleda što bolje. Radim kreativni koncept prezentacije Tijanine pjesme i nastupa. To obuhvata pripremu pred probe, osmišljavanje kreativnog identiteta, grafički dizajn scene, rasvjetu, kadriranje, styling. Vodim tim koji sačinjavaju: autori, izvođač, režiser, grafički dizajner, majstor rasvjete i stilisti.
I kako će sve to izgledati?
– Volim minimalistički efektni dizajn inspirisan geometrijskim tijelima. Tijanu obično zamišljaju kao vrckavu, energičnu pjevačicu koja pjeva Zemlju mojih snova. Ovaj put ćemo pokušati tu energiju usmjeriti drugačije i Tijanu predstaviti kao istinsku, zrelu divu na sceni.
Pokazujete svestranost okušavajući se u različitim poljima. Je li nebo granica?
– Ja sam marketar, prije svega. I sve što radim je jedan vid marketinga i prezentacije. Kada pomislim da sam blizu granice, uvijek se desi neko čudo koje pokaže da mogu zaviriti i preko nje, u neke druge sfere u kojima nisam nikada radio.
Koji je, po vama, najbolji parfem svih vremena?
– Jao, meni je ovo pitanje teško, jer ih ima toliko odličnih, ali uvijek odgovorim da je za mene to klasični Chloé Eau de Parfum, jer tu kombinaciju sastojaka obožavam.
Šta nam novo spremate kad je u pitanju svijet parfema?
– Ono čemu se okreću parfemske i fashion kuće jesu potpuno prirodni sastavi parfema, pa ovog marta već lansiramo takve verzije. Parfemske kuće sve više vode računa o zaštiti životne sredine, tako da nam slijedi veliko repakiranje parfema u što manje kartonske kutije i bez zaštitnog celofana.
Šta smatrate svojim velikim uspjehom?
– Što sam ostao u ovoj državi i što još uvijek imam volje, energije i pozitivnosti u vjerovanju kako će se ovdje uspjeti i biti sretno.
Kojoj poznatoj osobi biste voljeli osmisliti nastup na nekom muzičkom događaju?
– Bilo kome ko bi predstavljao našu zemlju negdje vani, da ne moramo skoro svaki put uvoziti za kreativu nekog izvana. Globalno, volio bih da to bude nastup Grace Jones.
Ko su vam omiljeni glumac i glumica?
– Javier Bardem; svaku njegovu ulogu, transformaciju, jedva dočekam da pogledam. Poslije Aide, trenutno sam zaljubljen u rad Jasne Đuričić.
Kojoj se osobi današnjice divite?
– Ljudima od kojih toliko mogu novog da čujem i naučim o svim oblastima. Divim se kad slušam Vesnu Pusić, Sonju Biserko, Dinu Mustafića i osobe poput njih, koje me podstaknu da i ja razmišljam u drugim, kompleksnijim smjerovima.
S kim biste voljeli sarađivati?
– Ako baš maštam, u nekom obliku bih volio sarađivati sa Paolom Sorrentinom. Najveći sam obožavatelj njegove estetike.
Kojih pet slavnih osoba biste voljeli pozvati na večeru?
– Mešu Selimovića, poslanika Muhameda, Angelu Merkel, Emerika Bluma i Ellen de Generes.
Šta biste im skuhali?
– Naručio bih hranu, jer loše kuham, ili bih zamolio mamu da mi nešto skuhano pošalje.
Knjiga koju svima preporučujete?
– Uvijek i zauvijek, enciklopediju dobrih misli i citata: Derviš i smrt.
Putovanje koje ćete zauvijek pamtiti?
– Sad bih volio da zvučim pompezno, pa bih rekao Lisabon. Ali generalno, ako se ičega do u detalj sjećam, to su ljetovanja u kampu s porodicom prije rata. I dalje su mi to najljepša putovanja i odmori.
Šta vas inspiriše?
– Umjetnost i ljudi. To jedino, istinski pokreće.

Gracija 420, mart 2022.

Latest Posts

Raport