Nedavno objavljeno

Moćan lijek za mnoge bolesti

Karanfilić ili klinčić je začin koji pomaže kod zubobolje, uništava loše bakterije, uklanja mučninu...

Toplog, oporog i aromatičnog mirisa, slatkasto-gorkog i vrlo jakog okusa, karanfilić je jedan od najpoznatijih začina na svijetu. Također, on je moćna ljekovita biljka s provjerenim djelovanjem protiv upala, bolova, oksidacije i teških oboljenja.

Ljekovita svojstva karanfilića

Glavni sastojak karanfilića je eugenol, kojem je glavno svojstvo protuupalno djelovanje. Osim toga, sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom.

Konzumiranje karanfilića može pomoći kod niza bolesti, unutrašnjih ili spoljnih. Kao dodatak ishrani, može biti korišten cijeli, mljeven ili koncentrat kao ulje.

Prva pomoć kod zubobolje i lošeg daha

Karanfilić se od davnina koristi za uklanjanje lošeg daha. Utvrđeno je da ima analgetička svojstva, a posebno djeluje kod zubobolje. Karanfilić možete staviti na desni, što bliže zubu koji je problematičan, i tu ga zadržite. Tanka kožna membrana desni lako upija ulje iz njega te pruža trenutno olakšanje.

Ubija parazite i loše bakterije

Karanfilić djeluje kao antimikrobni agent, ubijajući parazite i bakterije u probavnom traktu. U primjerenim dozama olakšava i prekomjernu nadutost i grčeve. Antiparazitno čišćenje uljem karanfilića jedna je od najdjelotvornijih metoda čišćenja cjelokupnog organizma. Djelotvoran je i protiv mnogih vrsta gljivica uključujući i kandidu, kao i bakterija streptokoka, stafilokoka i pneumokoka.

Kako biste povoljno uticali na probavu i jačanje imuniteta, koristite ga u čaju i drugim napitcima, svakodnevno, u malim dozama.

Pored navedenog, karanfilić također pomaže kod nesanice, smiruje upale, uklanja mučninu i povraćanje, podstiče izlučivanje sluzi te pomaže radu jetre.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img