Nedavno objavljeno

Jelena Bosančić

Sarajevsko Narodno pozorište stogodišnjicu svoga postojanja obilježava i premijerom Prodane nevjeste 30. novembra, a režiju jubilarne opere potpisuje Jelena Bosančić (35), splitska rediteljica, glumica kompozitorica, koreografkinja i – ono što je njoj najvažnije – majka jedanaestogodišnjeg dječaka

Priredila Mersiha Drinjaković
Foto Privatni arhiv

Kakva je vaša Prodana nevjesta u odnosu na onu izvedenu davne 1946. u NPS-u?
– Ta predstava je, volim reći, češki Ero s onog svijeta, ali i omaž češkom folkloru. Međutim, nismo išli u tradicionalnom pravcu. Ušli smo u područje komične opere, prostor smo iščitali na način da se nalazimo na filmskom setu… Razmaštali smo se i metaforički koristili scene i radnje.
Ko je vaš tim saradnika?
– Imam stalnu autorsku ekipu iz Splita, ali sam jako zadovoljna saradnjom s timom u Sarajevu. Izdvojila bih Josipa Lovrenovića, koji je napravio izvrsnu scenografiju i izvrsno smo sarađivali, te kostimografkinju Amnu Kunovac Zekić, s kojom su se kreativne energije poklopile i osjećam kao da smo odavno sarađivale.
Koju svoju ulogu odnosno predstavu najviše volite?
– Ulogu Perine Štrambere iz Splitskog akvarela, Ive Tijardovića, na trećoj godini akademije, u režiji Krešimira Dolenčića i od tada smo nerazdvojni kazališni duo. Obilježila me je i predstava Narančina kora po tekstu Maje Pelević, koji sam režirala u Gradskom kazalištu mladih u Splitu. To je bio moj režijski prvijenac. I to su dva jako emotivna kazališna trenutka za mene.
Ko su vam omiljeni glumac i glumica?
– Anthony Hopkins i Cate Blanchett, od filmskih, a od kazališnih ne bih izdvajala nikoga
S kim biste od reditelja voljeli sarađivati?
– Najveća želja mi je bila raditi s Francom Zefirellijem, međutim, od 2019. on nije sa nama. To je veliko operno ime, posebno u svijetu režije, i zbilja bih voljela vidjeti taj sudar tradicionalnog i modernog shvatanja operne umjetnosti.
A s kojim biste slavnim glumcem voljeli dijeliti veliko platno?
– Al Pacino. Biti s njim u kadru i na setu je sigurno poseban doživljaj i čini mi se da bi bilo jako inspirativno i da bi se moglo mnogo otkriti o samom sebi, umjetnički. A sada dok je faza filma Južni vjetar u fokusu, kadar bih rado dijelila s Milošem Bikovićem. Čini se kao zanimljiv glumac koji se uspješno transformira i bilo bi sjajno prisustvovati njegovim transformacijama.
Kojih pet slavnih osoba biste pozvali na večeru?
– Aristotela, Meryl Streep, Sigmunda Freuda, Coco Chanel i Ivanu Orleansku.
I šta biste im skuhali?
– Dalmatinsku pašticadu s njokima.
Koju biste knjigu svima preporučili?
– Marko Aurelije – Meditacije. Volim stoicizam i te njegove misli koje je pisao sam sebi. Aktuelne su i danas i svima dobro došle.
Koje putovanje nećete nikad zaboraviti?
– Studentsko putovanje nakon prve godine u Tel Avivu na susretu akademija. Krenuli smo posjetiti Mrtvo more i negdje na pola puta došli do štanda gdje se prodaje nakit. Jedan čovjek je nudio 40 deva za mene da ostanem u Izraelu, i to u toj pustinji.
Šta vas inspiriše?
– Sve što vidim i kuda se krećem. Ljudi i način na koji govore. Volim čitati ljudska unutarnja stanja po svemu što izvana vidim. Svi redatelji su zapravo pomalo promatrači. Volim posmatrati ljude koji prolaze. Prirodu koja se mijenja. Vodu koja se kreće. Sve mi to nešto govori. Pokreće me i inspirira

Gracija 417, decembar 2021.

Latest Posts

Raport

spot_img