MARIJA STOJAKOVIĆ: Moj sin je izašao iz autističnog spektra zahvaljujući ishrani

Beograđanka Marija Stojaković posvećenim pristupom i discipliniranim režimom ishrane je svog sina Milana uspjela izvući iz autističnog spektra. Milan danas ima 14 godina, ide u osmi razred, po prilagođenom programu, ali sustiže svoje vršnjake...

Napisala Mersiha Drinjaković
FOTO: Nikola Blagojević/Spektroom

Za Beograđanku Mariju Stojaković (45) vjerovatno niste čuli. Ali znaju je mnogi koji imaju u porodici ili bližoj okolini osobu iz autističnog spektra. I Marija je majka djeteta koje ima, odnosno, imalo je simptome osobe iz autističnog spektra, ali je njena odlučnost da se s time izbori na samo sebi svojstven način – potpunom promjenom načina života, posebno ishrane, rezultirala uspjehom.

Marija djeluje u virtualnom svijetu: na You Tubeu ima svoj kanal sa 12.670 pretplatnika, te tamo objavljuje priče iz cijelog svijeta, videosnimke koji razotkrivaju puno stvari vezano za različita oboljenja, a ovako ona opisuje svoju misiju: “Onima koji vladaju svijetom odgovara da se ljudska rasa nikada neće osamostaliti i da zauvijek ostanu kao mala djeca koja žive u neznanju. Vrijeme je da se svi zapitaju zašto toliko hemije i toksina nam se od rođenja ubrizgava, daje kroz hranu, pomoću aviona prska u atmosferu i da li ćemo zbog budućih generacija mi da reagujemo.” Stalno pronalazi nove izvore i materijale, te ih prevodi sa engleskog jezika i postavlja na svoj You Tube kanal. Marija se našla i među 43 osobe protiv kojih su u Srbiji podnesene krivične prijave za širenje panike i nereda jer su javno pozivale roditelje da ne daju deci MMR vakcinu protiv malih boginja. Njezini stavovi, svjesna je, nisu uvriježeni, niti popularni, ali ne namjerava odustati.

Marijina priča počinje u Australiji, gdje je živjela nekoliko godina. Kad je rodila kćerku 2002., a bilo je to tri sedmice prije predviđenog termina, malena je primila propisane vakcine, te dobila temperaturu i povraćala. Ali Marija nije obraćala posebnu pažnju na te simptome. I njen sin Milan, koji je rođen dvije godine kasnije, 2004., kao i kćerka su prohodali sa deset mjeseci, ali Marija je isprva kod kćerke uočila poteškoće u govoru. Otišla je kod logopeda, dobila objašnjenje da to može biti genetski. “A moj suprug i ja smo pričali sa 16 mjeseci, oboje, i to baš pričali”. Kasnije će, kroz vlastita istraživanja i pretraživanja sama, kako kaže, povezati sve te poteškoće s primljenim vakcinama.

Prisjeća se kako je njen sin bio napredna beba, sve dok nije, prema njenim riječima, primio MMR vakcinu. Primjećivala je razne simptome, ali nije ispočetka previše tome pridavala pažnje. Oboje su kaže, progovorili bez poteškoća s tri godine, uz pomoć logopeda. Kad su njena djeca imala pet, odnosno, tri godine, Marija se sa suprugom vratila u Srbiju. Klinci su krenuli u obdanište, a sa sedam godina opet primaju MMR i druge propisane vakcine. “U roku od godinu dana kćerka dobije astmu, a vrhunac svega je bio kad sam saznala da je moj sin alergičan na jaja, a da to uopšte nisam mogla znati. Tek sam onda spoznala da se putem nalaza krvi treba ustanoviti da li postoji ta alergija, ali se to mora utvrditi prije davanja MMR vakcine”.

Gluten i kazein

Poteškoće je Milan počeo pokazivati u trećem razredu osnovne škole. Bio je kod njega izražen nedostatak pažnje, nije mogao da se koncentriše, nešto se, kaže Marija, dešavalo s njim, a ona nije znala kako da to objasni. “U pubertet je ušao s 11 godina, a bivalo mu je sve gore.”

Otišli su kod doktora, te je dobila preporuku da potpuno izbaci gluten i kazein iz ishrane. Ishrana je jako važna, i to Marija stalno napominje svim roditeljima koji imaju djecu iz autističnog spektra. “Ne mogu im davati štagod, jer njima ne radi imunološki sistem, jetra ne funkcioniše da pravi način da se čisti od teških metala.”

Za mjesec dana na posebnom režimu ishrane, Milan se oporavio, ali Marija je bila svjesna da njena okolina nije vjerovala u disciplinu. Pa je Milan tako dobivao slatkiše ili brzu hranu od rodbine, a da to ona nije uvijek mogla kontrolisati. Milan je krenuo u peti razred, a na njega se tad spušta, kako to Marija objašnjava, mentalna magla. “Kao da je bio drogiran. Kad bih ga pitala šta je radio u školi, koje časove imao, ništa nije mogao da se sjeti. Vidjela sam da nešto nije u redu. Zapravo, njemu se aktivirao Epstein-Barr virus, a kad pritom imate teške metale u organizmu, onda tijelo počinje napadati štitnjaču. Milan je bukvalno imao rupe u štitnoj žlijezdi. Prestao je da se druži, nije htio da priča s nama, zatvarao se u sebe. Potpuno drugo dijete. Odveli smo ga kod psihijatra, rekli su da je u pitanju psihoza…”

Neprskano voće i povrće

Radila je i išla gdje god bi mogla ili dobila preporuku. Uradili su test koji je otkrio da Milan ima propusna crijeva, te da ne može variti gluten i kazein, naprosto nema enzima za to. “Otkrili smo da mu nedostaje cink, pa B kompleks, što nam svima nedostaje, i još neke tvari. Sad u ishrani za Milana, ali i za cijelu porodicu koristim samo maslinovo i kokosovo ulje. Otkriveno je da rafinisana ulja ne dozvoljavaju mozgu da ima omega kiseline i zato ne treba da se koriste. Posebno kod djece koja se razvijaju – ishrana je osnova svega. Kod austistične i djece s autoimunim oboljenjima – najvažnija je ishrana.”

Marija napominje kako se treba koristiti destilovana voda, te da uvijek izbjegava pohranjivanje hrane u plastične posude, već koristi samo u staklene. Sve što upotrebljava u ishrani, od voća i povrća, mora biti neprskano. “Osim toga, otkad smo prešli na to da ja spremam svu hranu, otad smo postigli i najveći napredak. Posebno otkako smo otkrili Epstein-Barr virus koji pravi problem – taj virus voli jaja, mliječne proizvode, žitarice. I kad to izbacite, onda Epstein-Barr virus nestaje, jer nema čime da se hrani. Nadam se da će roditelji s djecom koja imaju iste poteškoće da se malo obrazuju, kao što sam i ja morala. Organske namirnice nabavljam iz uvoza ili kod provjerenih domaćih dobavljača. Meni je zeleniš, odnosno zelene namirnice, jer te vrste namirnica ishranjuju mitohondriju. Mitohondrije su organele koje su odgovorne za proces ćelijskog disanja, i odgovorne su za neurotransmitere. Asva djeca iz autističnog spektra imaju oštećenu mitohondriju”.

Milan danas ima 14 godina, njegova majka objašnjava kako, on danas nastavlja s razvojem, tamo gdje je stao sa 11 godina. “A sa 11 godina kad je ušao u autizam, imao je regresiju na sedam godina. Sad čitamo sve knjige, prelazimo gradivo, kako bi mogao sustići ono što je propustio. On danas ide u osmi razred, ali po prilagođenom programu.”

Gracija 360, 25.1.2019.