Nedavno objavljeno

Kako koristiti ulje čurekota za mršavljenje

Upotreba ulja čurekota u cilju gubitka težine efektan je način da ubrzate metabolizam i smanjite apetit

Ulje čurekota dobija se iz sjemenki crnog kumina. Može biti prešano ili ekstrahovano iz sjemenki, te je značajan izvor veoma važnih jedinjenja i kiselina, uključujući linolejsku, oleinsku, palmitinsku i miristinsku kiselinu, kao i ostale moćne antioksidanse. Poznato je da ovo ulje ima mnoge pozitivne učinke na tijelo kada se umjereno koristi, posebno kod gubitka težine.
Mnogi čurekotovo ulje dodaju kariju, varivima, supama, salatama, hljebovima, sirevima, jelima sa piletinom i prženim povrćem. Ima prilično jak ukus, ali u umjerenoj količini mnogim jelima daje prijatan okus. Potrebno je koristiti manju količinu ili jednostavno dodati cijele sjemenke jelu, jer koncentrirano ulje ima prilično potentan okus. Iako je u upotrebi već više od 2.000 godina, metabolički efekat koji ima kod gubitka težine povećao je njegovu popularnost u modernim vremenima.

Kako istopiti kilograme?

Različiti su načini za korištenje ulja čurekota, od kojih će vam mnogi pomoći da smršavite ubrzanjem vašeg metabolizma. Vitamini B grupe iz ovog ulja podstiču energetski metabolizam, što znači da povećavaju pasivno sagorijevanje masti. Ovo vam može pomoći da sagorite više kalorija nego što ih unesete, te tako stvorite kalorijski deficit, što će dovesti do postepenog gubitka težine.
Isto tako, ulje čurekota može smanjiti apetit, te ima blago anoreksičan efekat na tijelo, suzbijajući želju za konzumiranjem viška hrane. Ukoliko želite smanjiti ukupni broj unosa kalorija, ovo ulje može biti odlično sredstvo u borbi protiv pretjeranog uživanja u hrani.
Neki od najpopularnijih načina za konzumiranje ulja čurekota kod mršavljenja su:
Pomiješajte kašičicu ulja sa jogurtom ili sa dresingom za salatu koji ste sami napravili.
Dodajte ulje mlijeku ili soku od narandže ujutru, jer je to odličan način da unesete dnevnu dozu.
Preporučena doza: od jedne do tri kašičice dnevno, ali bolje je početi sa manjim količinama, te pratiti kako vam tijelo reaguje na ulje.


Neželjena dejstva

Ukoliko prekomjerno koristite ulje čurekota, može doći do određenih neželjenih efekata, među kojima su alergijske reakcije, hipotenzija, kao i komplikacije u trudnoći.

Alergijske reakcije: Kod nekih osoba može doći do pojave kontaktnog dermatitisa, nakon što dodirnu ili konzumiraju ulje čurekota; nakon unutarnjeg konzumiranja mogu se pojaviti simptomi uznemirenog stomaka, mučnina ili povraćanje, kao i moguća iritacija respiratornog trakta.

Hipotenzija: Ovo ulje poznato je po tome da krvni pritisak drži pod kontrolom, ali ukoliko se kombinira sa drugim lijekovima za snižavanje pritiska, može izazvati opasan pad pritiska i dovesti do hipotenzivnog stanja.

Trudnoća: S obzirom da nije sprovedeno dovoljno istraživanja, ne preporučuje se konzumiranje ulja čurekota tokom trudnoće i dojenja.n

Latest Posts

Raport

spot_img