Nedavno objavljeno

Zašto muškarci spavaju nakon seksa?

Riječ je o jednom od najčešćih problema do kojih dolazi u spavaćim sobama, ali i najmanje razumljivom

Jedan od najčešćih problema sa kojima se parovi susreću jeste muška potreba za spavanjem nakon seksa – što je vrijeme kada većina žena želi da provede u razgovoru i maženju. Naravno da ovo nije slučaj u svim vezama, ali u većini jeste.
Tek poneki muškarac je svjestan problema i spreman da se sa njim suoči. Za mnoge, spavanje nakon seksa je prirodna stvar. Oni nisu svjesni da dok tonu u san, njihove partnerice i dalje leže budne i čekaju da njihove emotivne potrebe budu zadovoljene, te često razočarane i ljute zbog činjenice da je njihova želja i potreba za postseksualnom intimizacijom u potpunosti ignorisana. Ovakve negativne emocije nisu samo posljedica nezadovoljenih potreba već su i rezultat percepcije da njihovi partneri nemaju svijest o tome, te da su ravnodušni prema njihovim potrebama.
Ironično je što mnogi muškarci žele poboljšati seksualne odnose isključivo kroz fizički kontakt, te će u toj namjeri često potrošiti priličnu količinu energije, ne znajući da sve što trebaju učiniti jeste da nakon odnosa sa partnericom ostanu nekoliko minuta budni.
Prvi problem u rješavanju problema je razumijevanje. Objašnjenje zašto muškarci spavaju nakon seksa možemo podijeliti u četiri kategorije:

Ravnodušnost.

Ovo je objašnjenje koje žene najčešće navode kao mogući razlog, uz objašnjenje kako su muške potrebe zadovoljene, te da ih daljnje zadovoljenje ženskih potreba ne zanima.

Nedostatak kiseonika.

Studije su pokazale da muškarci često tokom seksa zadržavaju dah, naročito tokom orgazma. Smatra se da usljed toga dolazi do nedostatka kiseonika, što povećava potrebu za spavanjem.

Količina hormona i potreba za spavanjem povezani su sa vrstom i jačinom orgazma, usljed kojeg dolazi do lučenja četiri puta više hormona, čime se povećava i potreba za spavanjem. Iz ženskog ugla, to je upravo suprotno od onoga što one žele

Umor i/ili relaksacija.

Do seksa najčešće dolazi krajem dana, kada su muškarci uglavnom umorni. Obično se dešava u spavaćoj sobi, koje je prirodno mjesto za spavanje. Također, seks opušta, jer dovodi do otpuštanja seksualne tenzije.

Hormoni.

Tokom seksa dolazi do povećanog lučenja nekoliko hemikalija i hormona, od kojih se neki povezuju sa relaksacijom i spavanjem.

Fizički čin

Drugo objašnjenje nije podložno ispitivanjima. Naime, tokom seksa dolazi do ubrzanog disanja, mnogo većeg nego što fizička aktivnost u tom trenutku iziskuje. To povećava nivo kiseonika u krvi, te se kompenzira tipičnim zadržavanjem daha tokom orgazma.
Treće objašnjenje nešto je validnije, iako je djelimično. Muškarci su često duže budni u krevetu, iako su relaksirani. Pa ipak, isti ti muškarci utonu u san odmah nakon seksa. Seksualni čin, iako je fizičke prirode, nije toliko iscrpljujući da bi zahtjevao trenutni odmor u vidu spavanja.
Prvo objašnjenje pruža nam još nekoliko korisnih informacija. Neki muškarci primarno su zainteresirani za ispunjenje svojih želja, te nakon što ih zadovolje, nisu zainteresirani za želje partnerice. Međutim, mnogi bi ipak željeli udovoljiti svojim djevojkama i suprugama, te biti dobri seksualni partneri; ako ništa, bar da bi i dalje imali redovan seks. Možda bi bilo pravilnije reći da muškarci imaju problem da razumiju potrebu za intimizacijom. Za većinu njih, seks je prvenstveno fizički čin, te kada dođe do orgazma, znači da je završen. Maženje i razgovor nakon seksa ne vide kao neophodan, pa čak ni relevantan dio seksualnog čina. Nekim muškarcima je ovaj koncept toliko stran da im je teško shvatiti ga ili odgovoriti. Pa ipak, ni ovo nije cjelovito objašnjenje.
Uticaj hormona nešto je kompleksniji. Tokom seksa dolazi do povećanog lučenja nekoliko hemikalija i hormona, posebno za vrijeme orgazma. Među njima su norepinefrin, serotonin, oksitocin, vazopresin i hormon prolaktin. Njihov uticaj samo je djelimično razumljiv, ali se hormon prolaktin dovodi u vezu sa spavanjem. Također, treba napomenuti da su količina hormona i potreba za spavanjem povezani sa vrstom i jačinom orgazma, usljed kojeg dolazi do lučenja četiri puta više hormona, čime se povećava i potreba za spavanjem. Iz ženskog ugla, to je upravo suprotno od onoga što one žele.
Da sumiramo, nekoliko je objašnjenja zašto muškarci spavaju nakon seksa. Sami faktori ne izazivaju spavanje, već rezultiraju velikom željom za spavanjem. Ako muškarac nije dovoljno svjestan potreba svoje partnerice za postseksualnom intimizacijom, skoro je sigurno da će odmah nakon seksa zaspati. Zato prvi logičan korak treba biti upoznavanje muškarca sa tom činjenicom.

Latest Posts

Raport

spot_img