Nedavno objavljeno

Devet faza braka

Brak nije mirno more – odnosi se mijenjaju, preispituju, razočaranja ga nagrizaju. No, unatoč svim kušnjama postoji put do sigurne luke

Dok riža i konfete padaju po mladencima, svaka mladenka nada se da će ljubav trajati zauvijek. Ali ako ih nekoliko godina kasnije pitate bi li se udale za istog muškarca, šest od deset odgovorilo bi – ne. Barem tako kaže nova knjiga.
Koje su stepenice na putu od sudbonosnog DA do ‘voljela bih da nikad nisam’? Odgovor na to pitanje traži poznata autorica koja piše o odnosima u vezama Susan Shapiro Barash: intervjuirala je više od 200 žena u dobi od 21 do 85 i rezultate skupila u knjizi Devet faza braka: kako uspjeti, razvrgnuti, sačuvati ga.
Glavna teza jest da žena koja se uda i ima djecu prolazi kroz devet različitih faza. Ukazujući kako prepoznati u kojoj ste fazi, Susan smatra da se veza time može ojačati.

Faza 1: Mladenka puna nade

Ovo je faza puna ideala, u kojoj par još uvijek uživa u tri glavna sastojka dobrog braka: strast, intimnost i predanost. Premda ste možda prošli kroz nekoliko oluja, zajednički ih svladavate. Vjerujete da je vaš muškarac vaše čvrsto uporište i da će romansa trajati zauvijek. ‘Supruge se u ovoj fazi trude održati strast. Neke ističu koliko su posvećene braku, jer njihovi su roditelji bili razvedeni’, piše Susan.
Recept: Strast i intimnost je lako postići u ranoj fazi, ali također morate razvijati prijateljstvo, ako želite da brak opstane.

Faza 2: Savršena supruga

Prije vjenčanja, podrazumijevali ste da ćete ravnopravno sudjelovati u kućanskim poslovima. Ali nakon tri godine, odjedno se osjećate kao kućanica i trkačica u jednoj osobi.
Susan tumači da problemi nastaju zato što mnogi muškarci smatraju da su dovoljno učinili činom vjenčanja. U vrijeme kada rijetke žene ne rade, često se osjećaju prezaposleno i nepoštovano. Mnoge žene nikada ne očekuju od svojih muževa da imaju iste navike kao one.’
Recept: Kad mane isplivaju na površinu – neovisno jesu li to prljave čarape pod stolom u kuhinji ili pretrpani koševi za smeće – to može biti šok. No imajte na umu da nema idealnog braka. Odlučite što možete tolerirati, a preko čega ne možete prijeći.

Faza 3: Djecocentrizam

Kad se rodi beba, stajališta žene se mijenjaju. Neke žene gube zanimanje za partnere, zato jer je on izvršio svoju biološku funkciju. Druge forsiraju muževe da postanu idealni očevi.
Recept: Nikada u ulozi majke nemojte izgubiti sebe, vodite računa o svojoj vezi koliko i o svom djetetu. Ako vam oboma odgovara da imate brak koji se vrti oko djeteta, razgovarajte sa suprugom kako ćete unaprijediti obitelj.

Faza 4: Zajednički krevet, različiti snovi

U ovoj fazi – koja obično nastupa nakon desetak godina braka – mnoge žene priznaju da je nekoliko dana bez partnera dragocjen odmor. Istraživanje Susan pokazuje da iako su žene odlučne ostati u braku, raste nezadovoljstvo. Uobičajene točke prijepora su novac i odgoj djeteta.
Recept: spustite ljestvicu. Bit ćete manje razočarani ako se suočite s promjenama koje nosi brak i smanjite svoja očekivanja.

Faza 5: Distanca

Nakon petnaest godina braka, kada djeca postanu samostalnija, mnoge se žene ponovo okreću karijeri. To je faza koja stvara plodno tlo za romansu sa strane. Oko šezdeset posto žena imat će tjelesni odnos s drugim partnerom ili ‘odnos u mislima’ u nekoj fazi svog braka, piše Susan. Zamišljeni odnos obično se događa na radnom mjestu, gdje kolege postaju bliski. Žene često kažu da je romansa sa strane dobar način da preispitaju svoju ulogu supruge. Ljubavnik donosi zadovoljstva koja je suprug zanemario – u pravilu, njih su dvojica posve različiti.
Recept: Supruge kojima nedostaje bliskost koju su nekada imale moraju se potruditi da unaprijede odnose sa mužem i provode s njim više vremena.

Faza 6: Razvod na pola puta

Za sredovječne supruge sa dvadesetak godina bračnog staža, romansa koja je počela u fazi pet može razoriti brak u fazi šest. Tu se mnoge žene počinju pitati što uopće dobivaju od braka. Financijski su samostalne, djeca ih više ne trebaju toliko, i mnoge postaju odlučnije po pitanju razvoda. Često se razvija interes kako žive njihove neudane prijateljice, pitajući se je li susjedova trava zelenija. Žena koja osjeća nezadovoljstvo u srednjim godinama često odabire razvod i ima osjećaj da je pravilno odabrala.
Recept: Posjetite sami psihologa prije nego li zajedno odete u bračno savjetovalište. Ako razmišljate o razvodu, iskušajte najprije privremenu razdvojenost.

Faza 7: Ponovno pregovaranje

U ovoj fazi – koja može nastupiti između 15 i 30 godina braka – ponovo ćete razmotriti situaciju i prilično vjerojatno zaključiti da je ipak bolje ostati u braku. Vaši razvedeni prijatelji nisu toliko sretni i bezbrižni koliko se činilo. Slobodni muškarci nisu idealne prilike, najčešće nemoćni bez viagre. Mnoge od tih žena slažu se s izrekom ‘Ne mogu živjeti s njim, ne mogu živjeti bez njega’ i udobnost braka prevagnut će pred mogućnosti napuštanja braka.
Recept: Zapitajte se jeste li pod utjecajem vaše slobodne prijateljice i njezinih bajki o čudesnom ljubavnom životu. Novi plan može pomoći oživljavanju veze sa suprugom.

Faza 8: Stabilnost

Kad brak dođe do tridesete ili četrdesete godine, kasno je za manipulacije ili igre moći. Prepoznajete vlastite prednosti i mane, ali i suprugove. No, ako se pojave unuci, to može poremetiti ravnotežu. Ono što je utješno u ovoj dionici puta jest da se sve krive predodžbe – fantazije o tome kako biti supruga – zamjenjuje realnošću.
Recept: Budite širokogrudni u podržavanju svog supruga da se privikne na promjene u svojem životu, kao što je uloga djeda. Usredotočite se da budete najbolji prijatelji.

Faza 9: Samilosna ljubav

Kada se počnete približavati srebrnom ili zlatnom jubileju, supruge su shvatile koliko je važno sačuvati poštovanje za partnera. Također su naučile praštati.
Novac još uvijek može biti problem. Prema istraživanju iz knjige, žene češće imaju poriv ponašati se kao obiteljska banka. Za supruga koji je cijeli život čekao da se riješi svih kredita, ova pretjerana štedljivost može biti mora.
Recept: budite jedno drugome pojas za spašavanje. Nemojte kopati po prošlosti, ostavite se prigovaranja. Prihvatite da življenje vlastitih života ne mora biti prepreka u braku.

Latest Posts

Raport

spot_img