Uspjeh nije sreća

Da biste postali nova i sretnija verzija sebe morate mijenjati postojeće i usvojiti nove navike

Nedavno objavljeno

Bosanka Emina Hadžić je dizajnerica koja stoji iza britanskog modnog brenda La Luna London, a čiju slavu su pronijele zvijezde poput glumice Cameron Diaz i manekenke Candice Swanepoel

Piše: Emina Hadžić

Sretna sam. Vjerujem u sreću. Ali, uspjeh ne dolazi iz sreće.

Svakodnevne aktivnosti temelj su naše sreće kroz više segmenata i na različite načine. Koraci koje poduzimamo i navike koje stvaramo dostižući ciljeve daju nam samopouzdanje, sigurnost i vjeru u ispravnost poduzetih radnji.

Prije nego poduzmemo bilo kakve korake ili aktivnosti na putu sreće, potrebno je definirati što uopće želimo ili tražimo. Oh, kakav je to osjećaj znati!

Možda ste u iščekivanju realizacije vaših ciljeva i razmišljate o sreći koju ćete radi toga doživjeti. Vjerovatno se vidite u budućnosti, vidite koliko će vam život biti bolji kada dostignete svoj cilj. Već vidite kako uživate u plodovima vašega truda i zalaganja.

Otkrit ću vam tajnu: da, postavljamo ciljeve kroz život ne samo zato što se želimo osigurati, ostvariti i ostaviti određeni trag već i radi osjećaja zadovoljstva i sreće koji imamo kad ih postignemo.

Vaš prvi potez ka tom cilju jest definirati korake, biti spreman prijeći izazove i to primijeniti na putu do ostvarenja. Jednostavno rečeno, naše misli su ono što pokreće naše emocije, a vi kreirate svoje misli. Da, vi kontrolirate i kreirate svoje emocije upravo sada, u ovom trenutku.

Na primjer, mislite li da ćete se ostvarujući visoke prihode osjećati bogato jer nećete biti zabrinuti zbog plaćanja računa? Hoćete li se osjećati korisnije i hoćete li biti velikodušniji ukoliko ostvarujete veliki prihod? Što uopće za svakog od nas znače velikodušnost i obilje? Šta mislite, kako postati velikodušan? Kad živite u izobilju, o čemu razmišljate prije spavanja?

Da biste postali nova i sretnija verzija sebe morate mijenjati postojeće i usvojiti nove navike:

– Budite vrlo konkretni u definiranju ciljeva jer navike trebaju jasnoću i rutinu. Prije nego stvorite neku novu naviku detaljno se informirajte kako biste je lakše usvojili.
– Navike usvojite kad vam je najteže – razmislite kako svakodnevnu rutinu poput kuhanja, odijevanja ili pospremanja možete primijeniti u svojim novousvojenim navikama.
– Navike koje zahtijevaju fizičku aktivnost puno je lakše usvojiti. Puno je lakše usvojiti novu naviku radeći nešto u odnosu na očajničko opiranje i nepoduzimanje inicijative.
– Uvjerite sebe da je lakše i korisnije otići u šetnju nego odupirati se porivu da nešto grickate nakon večere. Vaša nova navika ne mora uključivati cjeloviti trening, ali razmislite kako da usvojite naviku za novim fizičkim aktivnostima.
– Smanjite otpor novim navikama, tj. uvjerite sebe da time postižete uspjeh. Recimo, želite li skratiti vrijeme koje provodite na društvenim mrežama – izbrišite aplikaciju s telefona. Na ovaj način podići ćete razinu svoje osviještenosti.

Uključivanjem emocija lakše ćete prihvatiti nove navike. Na primjer, ja sam pravi čokoholik i mislila sam da ne može proći dan a da ne pojedem čokoladu. Kada sam osvijestila da je jedem u prekomjernim količinama, odlučila sam mijenjati navike. Alternativu sam pronašla u čaju od cimeta, kojeg volim. Miris i okus ovog čaja zamijenio je potrebu za čokoladom. Zaista čudo… Da se razumijemo, i dalje jedem čokoladu, samo ne u tolikim količinama.

Kad iskreno počnete razmišljati o svojim željama, lakše ćete doći do cilja. Kako je rekao slavni američki glumac Denzel Washington: “Sreća je kad vam se ukaže prilika, a vi ste na nju spremni”.

Slavite sreću znajući da ste je sami kreirali i da je ona rezultat vaših odluka.

 

Pročitaj još
Related

Kasnije

Bosanka Emina Hadžić je dizajnerica koja stoji iza britanskog...

Budi dobar čovjek!

Bosanka Emina Hadžić je dizajnerica koja stoji iza britanskog...

Pravo prijateljstvo 

Bosanka Emina Hadžić je dizajnerica koja stoji iza britanskog...

Zašto podržavamo slavne osobe, ljude koje ne poznajemo, ali ne i svoje bližnje?

Bosanka Emina Hadžić je dizajnerica koja stoji iza britanskog...