Nedavno objavljeno

Uspjeh nije sreća

Da biste postali nova i sretnija verzija sebe morate mijenjati postojeće i usvojiti nove navike

Bosanka Emina Hadžić je dizajnerica koja stoji iza britanskog modnog brenda La Luna London, a čiju slavu su pronijele zvijezde poput glumice Cameron Diaz i manekenke Candice Swanepoel

Piše: Emina Hadžić

Sretna sam. Vjerujem u sreću. Ali, uspjeh ne dolazi iz sreće.

Svakodnevne aktivnosti temelj su naše sreće kroz više segmenata i na različite načine. Koraci koje poduzimamo i navike koje stvaramo dostižući ciljeve daju nam samopouzdanje, sigurnost i vjeru u ispravnost poduzetih radnji.

Prije nego poduzmemo bilo kakve korake ili aktivnosti na putu sreće, potrebno je definirati što uopće želimo ili tražimo. Oh, kakav je to osjećaj znati!

Možda ste u iščekivanju realizacije vaših ciljeva i razmišljate o sreći koju ćete radi toga doživjeti. Vjerovatno se vidite u budućnosti, vidite koliko će vam život biti bolji kada dostignete svoj cilj. Već vidite kako uživate u plodovima vašega truda i zalaganja.

Otkrit ću vam tajnu: da, postavljamo ciljeve kroz život ne samo zato što se želimo osigurati, ostvariti i ostaviti određeni trag već i radi osjećaja zadovoljstva i sreće koji imamo kad ih postignemo.

Vaš prvi potez ka tom cilju jest definirati korake, biti spreman prijeći izazove i to primijeniti na putu do ostvarenja. Jednostavno rečeno, naše misli su ono što pokreće naše emocije, a vi kreirate svoje misli. Da, vi kontrolirate i kreirate svoje emocije upravo sada, u ovom trenutku.

Na primjer, mislite li da ćete se ostvarujući visoke prihode osjećati bogato jer nećete biti zabrinuti zbog plaćanja računa? Hoćete li se osjećati korisnije i hoćete li biti velikodušniji ukoliko ostvarujete veliki prihod? Što uopće za svakog od nas znače velikodušnost i obilje? Šta mislite, kako postati velikodušan? Kad živite u izobilju, o čemu razmišljate prije spavanja?

Da biste postali nova i sretnija verzija sebe morate mijenjati postojeće i usvojiti nove navike:

– Budite vrlo konkretni u definiranju ciljeva jer navike trebaju jasnoću i rutinu. Prije nego stvorite neku novu naviku detaljno se informirajte kako biste je lakše usvojili.
– Navike usvojite kad vam je najteže – razmislite kako svakodnevnu rutinu poput kuhanja, odijevanja ili pospremanja možete primijeniti u svojim novousvojenim navikama.
– Navike koje zahtijevaju fizičku aktivnost puno je lakše usvojiti. Puno je lakše usvojiti novu naviku radeći nešto u odnosu na očajničko opiranje i nepoduzimanje inicijative.
– Uvjerite sebe da je lakše i korisnije otići u šetnju nego odupirati se porivu da nešto grickate nakon večere. Vaša nova navika ne mora uključivati cjeloviti trening, ali razmislite kako da usvojite naviku za novim fizičkim aktivnostima.
– Smanjite otpor novim navikama, tj. uvjerite sebe da time postižete uspjeh. Recimo, želite li skratiti vrijeme koje provodite na društvenim mrežama – izbrišite aplikaciju s telefona. Na ovaj način podići ćete razinu svoje osviještenosti.

Uključivanjem emocija lakše ćete prihvatiti nove navike. Na primjer, ja sam pravi čokoholik i mislila sam da ne može proći dan a da ne pojedem čokoladu. Kada sam osvijestila da je jedem u prekomjernim količinama, odlučila sam mijenjati navike. Alternativu sam pronašla u čaju od cimeta, kojeg volim. Miris i okus ovog čaja zamijenio je potrebu za čokoladom. Zaista čudo… Da se razumijemo, i dalje jedem čokoladu, samo ne u tolikim količinama.

Kad iskreno počnete razmišljati o svojim željama, lakše ćete doći do cilja. Kako je rekao slavni američki glumac Denzel Washington: “Sreća je kad vam se ukaže prilika, a vi ste na nju spremni”.

Slavite sreću znajući da ste je sami kreirali i da je ona rezultat vaših odluka.

 

Latest Posts

Raport

spot_img