spot_img

Nedavno objavljeno

Istopite kilograme uz pomoć ulja čurekota

Upotreba ovog ulja s ciljem gubitka težine efektan je način da ubrzate metabolizam i smanjite apetit

Ulje čurekota dobija se iz sjemenki crnog kumina. Može biti presovano ili ekstrahovano iz sjemenki, te je značajan izvor veoma važnih jedinjenja i kiselina, uključujući linolejsku, oleinsku, palmitinsku i miristinsku kiselinu, kao i ostale moćne antioksidanse. Poznato je da ovo ulje ima mnoge pozitivne efekte na tijelo kada se umjereno koristi, posebno kod gubitka težine.
Mnogi čurekotovo ulje dodaju kariju, varivima, supama, salatama, hljebovima, sirevima, jelima sa piletinom i prženim povrćem. Ima prilično jak ukus, ali u umjerenoj količini mnogim jelima daje prijatan ukus. Potrebno je koristiti manju količinu ili jednostavno dodati cijele sjemenke jelu, jer koncentrisano ulje ima prilično potentan ukus. Iako je u upotrebi već više od 2.000 godina, metabolički efekat koji ima kod gubitka težine povećao je njegovu popularnost u modernim vremenima.

Kako da istopite kilograme?

Različiti su načini za korištenje ulja čurekota, od kojih će vam mnogi pomoći da smršate ubrzavanjem metabolizma. Vitamini B grupe iz ovog ulja podstiču energetski metabolizam, što znači da povećavaju pasivno sagorijevanje masti. Ovo vam može pomoći da sagorite više kalorija nego što ih unesete, te tako stvorite kalorijski deficit, što će dovesti do postepenog gubitka težine.
Isto tako, ulje čurekota može da smanji apetit, a ima blago anoreksičan efekat na tijelo, suzbijajući želju za konzumiranjem viška hrane. Ukoliko želite da smanjite ukupan broj unosa kalorija, ovo ulje može biti odlično sredstvo u borbi protiv pretjeranog uživanja u hrani.
Neki od najpopularnijih načina za konzumiranje ulja čurekota kod mršanja su:
Pomiješajte kašičicu ulja sa jogurtom ili sa dresingom za salatu koji ste sami napravili.
Dodajte ulje mlijeku ili soku od narandže ujutru, jer je to odličan način da unesete dnevnu dozu.
Preporučena doza: od jedne do tri kašičice dnevno, ali bolje je da počnete s manjim količinama, te da pratiti kako vam tijelo reaguje na ulje.

Neželjeni efekti

Ukoliko prekomjerno koristite ulje čurekota, može da dođe do određenih neželjenih efekata, među kojima su alergijske reakcije, hipotenzija, kao i komplikacije u trudnoći.

Alergijske reakcije: Kod nekih osoba može doći do pojave kontaktnog dermatitisa, nakon što dodirnu ili konzumiraju ulje čurekota; mogu da se pojave simptomi “uznemirenog” stomaka, mučnina ili povraćanje, kao i moguća iritacija respiratornog trakta.

Hipotenzija: Ovo ulje poznato je po tome da krvni pritisak drži pod kontrolom, ali ukoliko se kombinuje sa drugim ljekovima za snižavanje pritiska, može da izazove opasan pad pritiska i dovede do hipotenzivnog stanja.

Trudnoća: S obzirom da nije sprovedeno dovoljno istraživanja, ne preporučuje se konzumiranje ulja čurekota tokom trudnoće i dojenja.

 

Čudotvorne sjemenke

Čurekot, čurokot, čorokot, crni kumin, Nigella sativa i još više od 20 naziva odnose se na biljku koja se kao čudotvorni lijek koristi već više od 3.000 godina, a u Bibliji se spominje pod nazivom crni kumin. Ulje čurekota pronađeno je u Tutankamonovoj grobnici, što ukazuje na činjenicu da se sasvim sigurno koristilo i prije više od 3.000 godina. Zabilježeno je i da su Nefretiti i Kleopatra uživale u koristima ulja čurekota. Otac moderne medicine Hipokrat pisao je o efikasnom djelovanju ove biljke u liječenju smetnji sa varenjem. U staroj Grčkoj čurekot je bio poznat kao sredstvo za jačanje pri fizičkoj i psihičkoj slabosti bolesnika, a na Orijentu se već hiljadama godina koristi za liječenje alergija i upala. Najčešće se upotrebljava kod astme, bronhitisa i neurodermitisa. U našim krajevima dugo je korištena tinktura čurekotovog ulja za liječenje nadimanja, bolesti želuca, pluća, jetre… Čurekotovo ulje djeluje kao analgetik, antibakterijski, kao lijek protiv povišenog krvnog pritiska, a štiti jetru i bubrege. Sjeme čurekota se koristi kao lijek za terapiju neplodnosti.
U septembru 2013. u naučnom časopisu African Journal od Traditional Complementary and Alternative Medicine objavljena je studija u kojoj se detaljno objašnjava djelovanje čurekota na pacijente oboljele od HIV-a koji su se nakon jednostavne terapije oporavili te se u njihovom krvnom serumu nije mogao pronaći ni trag ove bolesti. Inače, sva dosadašnja ispitivanja pokazala su da čurekot ne djeluje direktno na pojedine organe, već djeluje na kompletan organizam preko imunološkog sistema (jačanje/revitalizacija) i pročišćavajuće preko debelog crijeva, tako da je njegova korist višestruka.

Latest Posts

Raport

spot_img