spot_img

SUTRA OTVARANJE 61. FESTIVALA MESS UZ DIREKTAN PRIJENOS BHT1

spot_img

Svečana ceremonija otvaranja 61. Internacionalnog teatarskog festivala MESS održat će se sutra, u Narodnom pozorištu Sarajevo, u 19:30 uz direktan TV prijenos generalnog medijskog pokrovitelja BHRT. Ovogodišnji festival otvara „Prva Čehovljeva predstava“, spektakl teatarske trupe Dead Centre iz Irske, predstave koja je trebala zatvoriti 59. izdanje MESS-a.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo i jedan od selektora festivala, Dino Mustafić, naglašava da je ovogodišnji program Festivala veliki podvig, uzimajući u obzir okolnosti u kojim se održava. „Mislim da će program koji je započeo jednim prologom na Trgu Susan Sontag najaviti neke bolje dane za sve nas, da ćemo naredno izdanje MESS-a dočekati u normalnim okolnostima“, istakao je Mustafić.

Direktor MESS-a, Nihad Kreševljavković, zahvalio se publici što, bez obzira na okolnosti, uvijek iskreno i vjerno podržavaju teatarsku umjetnost. “Zahvaljujem se našoj vjernoj publici koja podržava rad Festivala bez obzira na okolnosti, i još jednom ljubazno apelujem da se svi pridržavamo mjera koje su propisane“, ističe Kreševljaković. Kako je istakao, iako ove godine Festival nije takmičarskog karaktera, Direkcija će dodijeliti Zlatne lovorove vijence za doprinos umjetnosti teatra.

„Zadovoljstvo nam je što konačno možemo ispuniti obećanje koje smo dali prije dvije godine ovom Festivalu. Izuzetno cijenimo MESS i njegov karakte, i čast nam je što ćemo prvo igranje nakon dvije i po godine odigrati upravo u Sarajevu, u impozantnoj teatarskoj kući kakvo je Narodno pozorište Sarajevo“, ističe Ben Kidd, jedan od režisera predstave.

Ove godine će nakon svake predstave biti organizovan razgovor sa publikom, koje će voditi dramaturg Almir Imširević. “Pozorište mora i treba da se bavi ljudima, što će upravo biti i cilj razgovora. Mislim da je ovo odlična prilika da učimo jedni od drugih, jer je izuzetno važno da razgovaramo, pogotovo u ovakvim vremenima“, navodi Imširević.

Publika koja bude prisustvovala izvođenju „Prve Čehovljeve predstave“ morat će prilikom ulaska priložiti potvrdu o revakcinaciji, negativan antigen/PCR test ne stariji od 48 sati, ili potvrdu da su prebolovali koronu u posljednjih šest mjeseci.

Više informacija o festivalu na www.mess.ba.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,941LikesLikes
4,888SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img