spot_img

HANKA PALDUM: Ljepota i težina života

Iako je Hanka Paldum ovih dana sve obaveze stavila na čekanje, posvetivši se ramazanu, ipak nam je odškrinula vrata svoje svakodnevnice, ispunjene novim poslovnim poduhvatom, ali i brigom zbog grešaka koje je napravio njezin sin Mirzad

spot_img

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Adi Kebo/Spektroom
Iako je već godinama život uredila tako da se tokom ramazana posveti vjerskim obavezama te izbjegava medijske istupe, folk diva Hanka Paldum (60) za Graciju je napravila iznimku. Dočekala nas je u buregdžinici “Tepsija”, koju su nedavno u centru Sarajeva, u prostoru koji je u Hankinom vlasništvu, otvorili njena kćerka Minela (34) i zet Elvis Jašar. Iako oboje rade, Minela u Bosna Sunce Osiguranju, a Elvis u UniCredit banci, vrijedno su se posvetili i novom biznisu, a svesrdno im, osim Hanke, pomažu Elvisov otac Mahmut i majka Muzafera, koja svakodnevno pazi na najmanju sitnicu. Najveću zahvalnost ipak duguju svom prijatelju, poznatom sarajevskom buregdžiji Dženanu Sadikoviću, koji ih je i nagovorio na ovaj poduhvat. “Dženan Sadiković je veliki čovjek”, kaže Hankin zet Elvis. “Malo ko bi tako nesebično pomogao drugome. I danas kad imam neko pitanje, uvijek se njemu obraćam.” Hanka dodaje kako je ona svojevremeno upravo Sadikovića ubjeđivala da preuzme taj prostor za novu buregdžinicu, ali joj je on dao posebno objašnjenje zašto se baš ona ili članovi njezine porodice trebaju tome posvetiti. “Rekao mi je da bi volio da vidi mene u tom poslu, te spomenuo Beatlese: ‘Kad su Beatlesi dostigli vrhunac i kad se nisu imali s kim takmičiti, izmislili su Rolling Stonese da bi dobili konkurenciju’.”

Prizivanje unuka

Ponosna pjevačica s oduševljenjem priča o kćerki i zetu, o njihovim kvalitetima i vrijednostima. Nije teško u takvim trenucima vratiti se u prošlost. Dok sjedi uz Minelu, prisjeća se dana kad ju je donijela na svijet. “Taman su me probudili iz narkoze, a sestra Radmila mi donese sutliju, i pita me: ‘Kako si joj dala ime?’ Odgovorim joj da nisam još, ne mogu da se odlučim, a ona mi kaže: ‘Jučer nam je bila ovdje jedna divna gospođa, a curica joj se zove Minela, zar to nije slatko ime?’ I kažem ja: ‘E, onda će biti Minela – baš mi je nekako nježno i ženstveno ime.”
Minela je svojoj dvoipogodišnjoj kćerki dala ime Širin po prijateljici iz Zagreba. “Njeni roditelji i moji, dok su još bili u braku, družili su se, pa smo se počele družiti i Širin i ja. Širin je bilo ime perzijske princeze i odlučila sam da će se tako zvati i naša kćer”, govori Minela, dok Hanka s osmijehom upada: “A, akobogda, kad se sin rodi, bit će sultan Sulejman!” Istina, prinove u porodici Jašar još nema, a Elvis nas uvjerava da mu spol djeteta nije bitan, te da svoju malu curicu ne bi dao ni za šta na svijetu.

Hanka je početkom godine u Bonnu imala operaciju na desnoj nozi, kada je uklonila deformitet na nožnom palcu, te otada stalno hoda u ravnim cipelama. Kako sada ima problema s lijevim palcem, planira novu operaciju početkom 2017. Ali, dovoljno je da je pogledate pa da shvatite da su pred njom mnoge godine nastupa i usrećivanja publike širom svijeta. Kao što je to radila nakon što se oporavila od operacije, pa mjesec i po dana provela na američkoj turneji, u društvu mladog talentovanog pjevača Deniala Ahmetovića.
Nakon povratka iz Amerike, proljeće joj je  začas proletjelo u nastupima i medijskim gostovanjima, a sada ramazan, kao i uvijek, provodi kod kuće. Redovno ide u džamiju, na mukabelu i teraviju, a gotovo svaku noć je u drugoj, jer uživa, kako kaže, u drugačijem prostoru, atmosferi i ljudima. Priznaje da joj veliku utjehu pružaju riječi hafiza Sulejmana Bugarija, hatiba sarajevske Bijele džamije.
Kao i svakog ramazana, iz Bugojna joj je stigla zaova, sestra njenog bivšeg muža Muradifa Brkića, pa zajedno isposte cijeli mjesec. Kaže nam kako joj sveti mjesec godi, slaže se da ima i svoju ljepotu i težinu, ali da ljepota ipak prevagne. “Zahvalna sam na prilici da se otrgnemo od nekih životnih iskušenja, želja, borbi i ciljeva koji su često nekonstruktivni i nemaju sadržaj. U ramazanu se posvetimo više sebi, postu, ibadetu, Kur’anu, i shvatimo da je život na ovom dunjaluku prolazan. Sve što nam se u životu dešava, a nije po našem uzusu ili našim željama, ne znači da nije dobro za nas. Samo se treba prepustiti Allahovoj volji, a na tom putu biti ispravan i iskren, i ne sekirati se.” 

“Nije lako biti moj sin”

Ipak, sekiraciji se nije mogla oduprijeti u novembru 2014. kad ju je pogodila vijest o hapšenju sina Mirzada Brkića (30), kod kojeg je policija pronašla pištolj i paketić heroina. Nije to bilo prvi put da se njezin sin našao u sukobu sa zakonom: u januaru iste godine, Mirzad je u sarajevskom naselju Grbavica skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj su povrijeđene tri osobe. Zbog toga je ovog februara osuđen na dvije godine zatvora, koje izdržava na Psihijatrijskoj klinici.

Hanka sa sinom Mirzadom

“Za mnoge roditelje, Mirza je krasno, zlatno, odgojeno dijete. On ima dobru dušu i plemenit je, ali u nekakvim životnim izazovima koji su mu se nametali, nije znao prepoznati prave stvari i postaviti ih na pravo mjesto, a one periferne staviti na marginu, ukloniti ih i ne baviti se njima”

Majčina bol zbog nečega lošeg što njezino dijete uradi s malo čim se može porediti. Tome svjedoči i Hankina patnja. “Mirzu je stiglo sve što je radio… Ja sam vrlo stroga majka, tako sam odgojena. Za mnoge roditelje Mirza je krasno, zlatno, odgojeno dijete. On ima dobru dušu i plemenit je, ali u nekakvim životnim izazovima koja su mu se nametala nije znao prepoznati prave stvari i postaviti ih na pravo mjesto, a periferne staviti na marginu, ukloniti ih i ne baviti se njima. U tome je problem kod mog Mirze. Kažem opet, Mirza je zlatno dijete, ali gledajući s moje odgojne tačke, ja tražim mnogo više. Ponekad razmišljam da sam mu svojim stavovima oduzela ono dječije u njemu pa je njegov bunt isplivao na površinu. A on je želio sve nešto ispred svega, jer je on sin Hanke Paldum. I to ga je stalno bacalo u provalije. Nije lako biti moj sin, niti je inače lako biti dijete poznatih roditelja. Ja sam odgajana strogo i tako sam odgajala i svoju djecu. A plus, neka moje dijete napravi bilo šta, na to se gleda kroz posebni mikroskop, jer to je dijete Hanke Paldum. Slušam neki dan hafiza Bugarija koji kaže: “Moj Bože, da se svi ti ljudi koji komentarišu i kopaju po tuđim životima okrenu sebi i bave svojim životima i ostave druge ljude na miru, bio bi svijet mnogo ljepši.”

Gracija 292, 17.6.2016.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,936LikesLikes
4,888SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img