spot_img

ALMIRA HADŽOVIĆ DŽUVO:  Zašto se trebate vakcinisati (ako već niste) 

Almira Hadžović-Džuvo, nekadašnja dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu i sadašnja direktorica centra za unaprijeđenje zdravlja, sport i klinička istraživanja u poliklinici "Dr. Al-Tawil", kao i dosad, stručno i utemeljeno na saznanjima, objavljuje informacije vezano za vakcinisanje koju prenosimo u cijelosti u nastavku:

Vrativši se sa godišnjeg odmora imam potrebu da kao dodatak prošloj objavi , napisanoj pred odmor, dodam nekoliko bitnih novih informacija. 
Broj osoba kod kojih je utvrđeno prisustvo SARS CoV 2 virusa se blago povećava iz dana u dan. Zašto ne pišem oboljeli? Veći broj novootkrivenih je bez simptoma i uglavnom se otkrije prisustvo virusa prilikom testiranja radi putovanja. 
Jedan broj osoba ima simptome (oboljeli) među kojima su i vakcinisani i nevakcinisani. Među simptomima dominiraju: povišena temperatura, grlobolja (koja može trajati 1-2 dana, ali i do kraja bolesti), glavobolja (od blage do srednje jake),  curenje iz nosa, opšta slabost i malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, suhi nadražajni kašalj.  Dakle sve ono što velika većina nakon povratka sa godišnjeg odmora opisuje kao “od klime u autu  jer smo dugo stajali na granici…” “..svake godine kad se vratim sa mora isto mi se dešava zbog promjene sa tople morske klime na ovu našu…”. Ne isključujem da i to može biti razlog , ali u četiri telefonska poziva u zadnjih 6 dana, sa ovakvim objašnjenjima, na moju sugestiju da se testiraju kod svih osoba je potvrđen virus. Virus se znatno brže širi , pa je i vrijeme inkubacije (od rizičnog kontakta do pojave simptoma) 3-4 dana. 
I sad dolazimo do razloga za vakcinaciju. U pravilu, vakcinisani imaju blaže simptome, kraće traju, dobro reaguju na dostupnu terapiju. Nevakcinisani, posebno oni koji nisu preboljeli COVID 19, a uz to imaju već dobro poznate riziko faktore kao što su: gojaznost, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes, starija životna dob…imaju u pravilu teže simptome, bolest duže traje i mogu vrlo lako završiti u bolnici. 
Iz ovih razloga, koji su u naučnoj zajednici dobro poznati i potvrđeni brojnim radovima, razlog vakcinacije, posebno ako niste do sada preboljeli COVID 19,  je na prvom mjestu BRIGA ZA SOPSTVENO ZDRAVLJE.  Vakcinacijom štitite  sebe, i u velikom procentu spriječavate da se nađete u bolnici ili da bolest završi sa još gorim ishodom. 
Ono što do sada znamo o prenošenju virusa , vakcinisani imaju manju koncentraciju virusa u gornjim disajnim putevima bilo da su simptomatski ili asimptomatski i na taj način su “manje zarazni”, ali su zarazni. Nevakcinisani lakše šire bolest, jer imaju veću koncentraciju virusa u gornjim disajnim putevima , što je još jedan razlog da se vakcinišete , misleći i na druge. 
Naše iskustvo je pokazalo, dio naučne zajednice se slaže a dio ne, da osobe koje su preboljele COVID 19 imaju solidan imunitet, uz mogućnost da se zaraze (reinfekcija), obično je blaži oblik infekcije,  što je  poznato i iz prethodnih valova infekcije. 
Iskreno se nadam da će ovo pomoći onima koji su u dilemi da li da se vakcinišu ili ne. Mislim da informisanje “sa prve linije”, predstavlja jedini način provođenja “kampanje vakcinacije”.   Panikom i nepotrebnim širenjem straha, prijetnjama, a posebno osuđivanjem nikome nećete pomoći u njihovim dilemama. Mislim da je efekat upravo suprotan. Sretno nam svima 🙂

Možda vas zanima

Stay Connected

108,859LikesLikes
4,924SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno