Nedavno objavljeno

LANA PUDAR: Iz kade na olimpijadu

I pored nevjerovatne činjenice da njezin rodni Mostar nema olimpijski bazen, petnaestogodišnja plivačica Lana Pudar uspjela je na Igrama u Tokiju osvojiti 19. mjesto u takmičenju protiv znatno starijih rivalki

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimci Privatni album

Njezin je sportski uzor švedska plivačica i svjetska rekorderka Sarah Sjöström, san joj je osvajanje olimpijske medalje, a životna filozofija jednostavna: “Nastaviti sanjati velike snove i vrijedno trenirati.”

Gradska banja Mostar 2011. i Olimpijada u Tokiju 2021.

U jakoj konkurenciji mnogo starijih plivačica, petnaestogodišnja Mostarka Lana Pudar je 24. jula utrku u disciplini 100 metara delfin na olimpijadi u Tokiju završila s vremenom 58,32 i zauzela 19. mjesto. Da bismo shvatili razmjere Laninog uspjeha poslužit ćemo se riječima njenog tate, nekadašnjeg Veležovog golmana Velibora Pudara: “Lana je iz kade otišla na olimpijadu!”
S Veliborom Pudarom (56) smo razgovarali netom nakon Laninog učešća na plivačkoj utrci u Tokiju. U glasu ovog Hercegovca, koji je proteklih desetak godina karijeru trenera golmana uspješno gradio u Saudijskoj Arabiji, a danas je na istoj poziciji u Omladinskoj školi svog nekadašnjeg kluba Velež, osjeća se čisti ponos. I radost. Objašnjava nam kako je veliki teret bio na Laninim plećima: “Svi su očekivali medalju od nje, od djeteta od 15 godina. A ona se takmičila sa, da ih tako nazovem, pravim ajkulama od plivačica. To su djevojke i žene starije od Lane po deset ili petnaest godina.”

U društvu najvećih

Početkom jula Lana nam je donijela veliku radost: postala je viceprvakinja Evropskog prvenstva za juniore u disciplini 200 metara leptir održanom u Rimu. Lana se takmičila van svoje dobne kategorije – sa rivalkama starijim od nje po dvije-tri godine, te im je bila ravan takmac. “Ali kada, kao sad na olimpijadi, imate plivačicu u susjednoj traci koja ima desetak godina više, životno i sportsko iskustvo, snagu, deset godina više treninga od vas, onda je 19. mjesto sjajno! Ona je napravila čudo! Što reče jedan moj prijatelj, Lana se takmičila sa plivačicama koje za treniranje imaju ne jedan bazen, već komplekse bazena”
Njezin rodni Mostar nema olimpijski bazen pa je mlada plivačica, kako bi održala formu (a u martu ove godine isplivala je u Srbiji olimpijsku normu), morala ići u Banjaluku ili Sarajevo, jedina dva grada u BiH s bazenima olimpijskih dimenzija.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 413, august 2021.

Latest Posts

Raport

spot_img