Nedavno objavljeno

MAROKANSKA  SUPA OD LEĆE

Probajte marokansku supu. Osim što grije, bogata je proteinima, vitaminima, mineralima i vlaknima. Umjesto leće možete koristiti i leblebiju.

POTREBNO: 3 kašike ekstra-djevičanskog maslinovog ulja, 1 veliki isjeckani crni luk, 1 isjeckana stabljika celera, 1 isjeckana mrkva,  3 isjeckana česna bijelog luka, 2 kašičice korijandera, po 1 kašičica kumina i kurkume, ½ kašičice mljevene slatke paprike, ¼ kašičice cimeta, ½ kašike morske soli, prstohvat bibera, 8 šolja temeljca od povrća, konzerva sjeckanog paradajza, 2 šolje crvene leće, koju ćete prethodno dobro oprati i ocjediti, sok od 1 limuna, prstohvat sušenih komadića crvene paprike, 4 kašike isjeckanog peršuna, 1 kašika isjeckanog korijandera

 PRIPREMA: Na srednjoj temperaturi u većoj posudi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, mrkvu i celer i kuhajte dok ne omekšaju (oko 3-4 minute). Dodajte bijeli luk, korijander, kumin, kurkumu, papriku, cimet, so i biber, te nastavite kuhati dodatne 2-3 minute, neprekidno mješajući. Dodajte temeljac, paradajz i leću, te dobro mješajte dok ne proključa. Ostavite u nepokrivenoj posudi da se krčka narednih 45 minuta do sat, povremeno mješajući. Sklonite supu sa vatre, te jednu polovinu prelijte u veliku posudu za mješanje. Pažljivi izmješajte supu mikserom, a zatim vratite izmješani dio u šerpu sa supom i dobro promiješajte, da se smjese sjedine. Dodajte limunov sok, komadiće sušene crvene paprike, peršun i korijander, poklopite posudu i kuhajte 10 minuta. Servirajte vrelo, sa vrućim pita hljebom ili hljebom po izboru. Ukoliko želite, supu dodatno garnirajte sa listovima peršuna i korijandera.

 

Latest Posts

Raport

spot_img