Nedavno objavljeno

Bruca, Braca, Bruda i Brada “uzvraćaju udarac” – pogledajte trailer nove sezone!

Čekanju se bliži kraj – premijera nove sezone popularnog animiranog serijala “Bruca Braca Bruda Brada” zakazana je za nadolazeću nedjelju (18. april) na Youtube BBBB kanalu. Epizode će se emitirati nedjeljom u 22 sata, tako da će jednostavnom pretplatom na Youtube kanal svi ljubitelji serijala dobijati obavještenja o dostupnosti novih epizoda.

Sezona naziva “Uzvraćaju udarac” je dosad produkcijski najkompleksniji projekt kolektiva Helem Nejse. Nakon numere “Runjav Nos”, najavljuje ga i trailer sezone.

“Za manje od godinu dana uspjeli smo producirati 160 minuta animiranog serijala. Trajanje epizoda je poraslo na 16 minuta, što nas je približilo industrijskom standardu. Ovo je plod dobrog tempa i uigranosti cijelog tima”, govore Helem Nejse i objašnjavaju kako nastaju scenariji epizoda: “Kreće se od osnovne ideje koja sadrži potencijal za razvijanje složenije radnje. Jednu epizodu smo napisali na osnovu diskusije o situacijama koje bi se mogle dogoditi Bruci, Braci, Brudi i Bradi u slučaju da odluče otići na more. Ideje se predlažu, slažu i odbacuju dok se ne konstruiše skelet scenarija. U prosjeku, naši scenariji imaju četiri verzije, a krećemo od makro ideje u prvoj verziji do definisanja najsitnijih detalja u posljednjoj.”

AKTUELNOST PROPADANJA BH. DRUŠTVA KAO INSPIRACIJA

Iako ga često karakterišu kao bh. odgovor na South Park, Helem Nejse ne smatra da serijal “Bruca Braca Bruda Brada” mora pratiti dešavanja na sedmičnom nivou da bi bio aktuelan jer vrijeme u Bosni i Hercegovini na određeni način stoji posljednjih trideset godina.

“Aktuelnosti jesu važne kao materijal za oblikovanje fikcije koja ne bježi od bavljenja stvarnošću, ali ne robujemo praćenju aktuelnosti na sedmičnom nivou. Na ovim prostorima ideje devedesetih su aktuelnost i dan-danas. Nama je najinspirativnija aktuelnost permanentnog propadanja bosanskohercegovačkog društva od rođenja nas do rođenja animiranog serijala”, napominju članovi Helem Nejsea.

UMJETNOST KAO ANALIZA, NE KRITIKA

Autori serijala ne odbacuju značaj televizijske distribucije i govore da su trenutno i u tim pregovorima, ali da je odluka o emitovanju i distribuciji putem novih medija kakvi su Youtube i društvene mreže prirodna jer su to alati komunikacije publike i njih. 

Raduje činjenica da su nove epizode serijala satkane od pronicljivog humora, te da se Helem Nejse nisu samocenzurisali uprkos kritikama od, kako oni kažu, “kulturno-umjetničke raje”.

“Jeste li primijetili da se javni prostor pretvorio u utakmicu koja se svodi na što skandalozniji pristup izražavanju mišljenja? Taj naopaki svijet treba znati uhvatiti da bi ga se predstavilo onakvim kakav zapravo jeste. Nemamo nikakav problem s tim da naš humor bude i provokativan, pa čak i da s vremena na vrijeme zaboli, jer samo tako će dotaći tamo gdje treba.

Raja koja ima običaj sebe kititi “kulturno-umjetničkom” odrednicom, što im valjda daje pravo da društvo posmatraju sa visine, zna nam uputiti kritike i zamjeriti na “promociji klošarluka i papanluka”. Mi se bavimo umjetnošću, a umjetnost ne diskriminira, ne moralizira i ne osuđuje, nego pokušava razumjeti. Mi pokušavamo shvatiti motive četvorke iz Švrakinog i razloge zašto su oni to što jesu, da bismo možda jednog dana shvatili zašto je bh. društvo ovakvo kakvo jeste”, govore Helem Nejse.

PROKLETSTVO SARAJEVSKOG HUMORA

Animirani serijal kolektiva Helem Nejse inspiraciju crpi iz sarajevskog mentaliteta i sa ulica grada. Sarajevski humor je specifičan, slažu se Helem Nejse. Međutim, oni i napominju da glorifikacija donosi određeni niz problema.

“Humor se pretvara u suprotnost kada od njega zidamo spomenik. Sarajevo pomalo kuburi i sa svojom reputacijom dežurnog komičara među gradovima bivše Jugoslavije. Tome smo posvetili i jednu od epizoda u novoj sezoni. Na formiranje ličnosti u Sarajevu humor ima iznimno značajnu ulogu, ali je problem što se time jačaju i stereotipi koji onda postaju izvozni proizvod za regionalno tržište. Time smo vječno na gubitku jer nam je sav kulturni identitet baziran na zajebanciji. A humor je, da citiramo jednog lika iz BBBB-a, “vrlo eksplozivan, humor nije zajebancija.””, zaključuju Helem Nejse.

Latest Posts

Raport

spot_img