Nedavno objavljeno

Zvanično pokrenut Projekat “Osmislimo obrazovanje ponovo!”

Kreiranje kvalitetnijeg obrazovanja za djecu tokom i nakon COVID-19 krize, s fokusom na najugroženije

Danas je zvanično pokrenut novi projekt Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini pod nazivom ‘Osmislimo obrazovanje ponovo! – Kreiranje kvalitetnijeg obrazovanja za djecu tokom i nakon COVID-19 krize. Projekat će zajednički implementirati UNICEF, UNESCO i Međunarodna organizacija za rad (ILO) u BiH, te UN organizacija volontera  (UNV).

Projekt će se realizovati u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova u BiH, kao i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Ministarstvom za obrazovanja, nauku, kulturu i šport Zapadnohercegovačke županije te Ministarstvom za obrazovanja, nauku, kulturu i sport Unsko-sanskog kantona.

Zajednički projekt teži odgovoriti na izazove prouzrokovane COVID-19 pandemijom i gubicima u procesu obrazovanja, kroz rodno-osjetljivi pristup; pomoći sprečavanju odustajanja od pohađanja škole, pogotovo najugroženijih kategorija učenika. Projekat također nudi vještine za buduću zapošljivost na tržištu rada; podržava učiteljsku-nastavničku-profesorsku struku i pripremljenost  stručnog osoblja; proširuje definiciju prava na obrazovanje uključujući pojam internetske povezanosti; otklanja prepreke u internetskoj povezanosti; jača sistem prikupljanja podataka o napretku u učenju; te poboljšava međusobnu povezanost i fleksibilnost svih tipova obrazovanja i obuka.

“Otprilike 500.000 djece i mladih u Bosni i Hercegovini je pogođeno zatvaranjem svih obrazovnih institucija širom zemlje od marta 2020. Napor i pritisak na učenike, studente, nastavnike i škole je zastrašujući. Ova je kriza, međutim, i prilika za preispitivanje i ponovno osmišljavanje obrazovnih praksi u Bosni i Hercegovini. Lekcije naučene tokom COVID-19 pandemije osnova su za unapređenje reformi, primjenu inovacija i razvoj kombiniranog učenja kako bi se osigurala otpornost obrazovnog sektora. UN u BiH se raduje saradnji s ministarstvima obrazovanja na zajedničkim naporima u korist sve djece u Bosni i Hercegovini, rekla je dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Projekt obuhvata više komponenti u radu sa resornim institucijama čiji su krajnji korisnici učenici i studenti, te nastavnici i profesori u osnovnom, srednjem i višem obrazovanju s posebnim akcentom na analizu potreba žena, koje su, kako pokazuju analize, izložene dodatnom naporu usklađivanja potreba e-nastave sa uvriježenom ulogom brige o porodici i djeci.

Projektom je predviđena nabavka higijenskog materijala za povratak u škole, ICT opreme i internetskog pristupa za najugroženije te asistivne opreme za učenike sa poteškoćama.

Zajedničkim radom sa resornim ministarstvima, UNICEF, UNESCO i ILO će uraditi detaljnu analizu potreba za održavanje kvalitetne e-nastave, što podrazumijeva definisanje potreba nastavnika za dodatnim obukama, uspostavu Informacijskog sistema za praćenje kvalitete nastave u Unsko-sanskom kantonu, te uspostavu standarda u održavanju e-nastave i hibridne nastave.

“Kao jedan od odgovora na navedene izazove vidim ovaj projekat čijem početku danas prisustvujemo. Raduje me što će se implementirati u tri adminstrativne jedinice u BiH.Cilj projekta – Ublažavanje učinka pandemije COVID-19, jačanje kapaciteta obrazovnih vlasti i nastavnika za pružanje kvalitetnog inkluzivnog učenja na daljinu i kombiniranog modela nastave, obećava vidljive pomake u ovoj krhkoj, a najvažnijoj sferi društva – sferi obrazovanja. Posebno zadovoljstvo mi predstavlja saznanje da će se ovaj projekat, između ostalog, fokusirati i na potrebe najugroženije djece, jer oni ne smiju nikada i ni na koji način biti zanemareni tijekom nastavnog procesa”, kazala je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, te pozvala obrazovne vlasti da u narednih 18 mjeseci pomognu implementaciju projekta u punom kapacitetu.

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istaknula je kako je značaj ovog programa i projekta da svi zajednički utičemo na sticanje novih vještina, kako bi učenici bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo ostvarili određene ishode učenja i saznanja:

“Drago mi je što smo zajednički u saradnji i istraživanjima u protekloj godini utvrdili koji su zaista nedostaci u samoj elektronskoj komunikaciji, i što se upravo ovaj program fokusirao kako na tehnički dio, tako i na dio obuka, a posebno dio koji se odnosi na ruralne krajeve i one kategorije koje su najosjetljivije, kako bismo i ciljano mogli da utičemo na rješavanje takvih poteškoća i da kroz kontinuirani proces obuke usavršavamo kompetencije naših nastavnika kako bismo i u budućnosti mogli da primjenjujemo elektronsko učenje”, kazala je Natalija Trivić.

Projekat se finansira iz sredstava globalnog UN Fonda za oporavak od COVID-19 posljedica koji je formiran kao odgovor na pandemiju u okviru multipartnerskog fonda Ujedinjenih nacija (MPTF).

Latest Posts

Raport