Nedavno objavljeno

Riješite se umora

Ako spadate među one koji, kad kazaljka pređe podne, već žele u pidžamu i krevet, evo kako možete promijeniti navike koje vas svakodnevno opterećuju i iscrpljuju

Jedan od najvećih problema današnjeg čovjeka je nedostatak energije koji je odgovoran za čestu iscrpljenost. U takvom stanju teško je poduzeti konkretne akcije za poboljšanje života. Međutim, postoje načini koji će vam pomoći u dobivanju nove energije.

BEZ LOŠIH VIJESTI

Već je svima poznato kako je stres jedan od najvećih “energetskih vampira”, ali možda niste znali da vas, uz brojne svakodnevne zadatke i ostale probleme, nesvjesno uznemiravaju i vijesti. Istraživanje na Univerzitetu Montreal pokazalo je kako detaljno praćenje svih vijesti, posebno loših i deprimirajućih, podstiče stres. Naučnici su zaključili kako se to više odražava na žene, koje ih intenzivnije doživljavaju i duže pamte. 

IZAĐITE NA ZRAK

Istovremeno, naučnici s Univerziteta Rochester došli su do zaključka kako nije dobro preskakati pauzu na poslu. Ako ste među onima koji čak i ručaju za kompjuterom, vrijeme je da to promijenite! Dvadesetak minuta na svježem zraku će vam sigurno dobro doći, napuniti vas energijom, pa ćete biti produktivniji i zadovoljniji. Prema rezultatima koje su dobili u studiji prevazilaženja umora, istraživači preporučuju i fotografije prirode na radnom stolu. 

DRŽANJE TIJELA

Nemojte zanemarivati pravilno držanje tokom sjedenja za kancelarijskim stolom: važno je za zdravlje leđa, ali utiče i na energetski nivo organizma te koncentraciju. Više je studija pokazalo kako loše držanje i pogrbljeno sjedenje dovodi do negativnih misli i slabijeg rada mozga.

SVIJETLA ODJEĆA

Možda ovo primate s nevjericom, ali stručnjaci preporučuju i nošenje svjetlije odjeće za pobjeđivanje umora. Ako nosite tamnu odjeću, projicirate prema drugima ozbiljan stav i mračno raspoloženje. Ljudi vam odgovaraju jednakim stavom, a vama se to ne sviđa i ta unutrašnja borba oduzima vam energiju. Umjesto tamne odjeće, nosite svjetliju i onu veselih boja koja budi energiju.

WONDER WOMAN

Istraživanje s Harvarda dokazalo je da čak i položaj u kojem stojimo može podstaći pozitivne misli. Stanite na dvije minute u stav s rukama poput lika strip junakinje Wonder Woman i moguće je smanjiti rast hormona stresa kortizola.

Latest Posts

Raport

spot_img