NaslovnicaNAŠE PRIČEMAHERSHALA ALI Glumac koji je ispisao historiju Oscara

MAHERSHALA ALI Glumac koji je ispisao historiju Oscara

Mahershala Ali ispisao je nove stranice Američke filmske akademije, osvojivši Oscara kao prvi musliman u historiji. Danas Mahershala slavi 47. rođendan

Mahershala Ali ostat će upamćen kao prvi musliman u historiji koji je dobio Oscara: desilo se to 2017. na 89. dodjeli ovih prestižnih nagrada, a američki glumac priznanje je dobio za ulogu u ostvarenju Moonlight, koji je ovjenčan i nagradama za najbolji film i najbolji adaptirani scenarij. “Zahvaljujem se svim svojim profesorima i učiteljima. Uvijek su mi govorili da se ne radi o meni već o likovima koje tumačim. Blagoslovljen sam jer sam imao priliku učestvovati u ovom filmu. Hvala filmskoj ekipi, svi ste zaslužili dobiti ovog Oscara. Hvala mojoj supruzi koja je bila trudna dok se snimao film i pomagala mi kroz cijeli proces”, kazao je Ali preuzimajući zlatni kipić.

Mahershala (47) je rođen 16. februara 1974. u kalifornijskom gradu Oaklandu. Njegova majka Willicia Gilmore bila je zaređena svećenica, dok je Mahershala prešao na islam u adolescentskoj dobi. Njegov otac Phillip Gilmore bio je profilirani izvođač na Broadwayu, pa se Mahershala jasno sjeća svih posjeta Manhattanu i tamošnjim teatrima još dok je bio dijete. Najviše pritom misli na upadljive i sjajne kostime, te jake osobnosti glumaca koje je tad posmatrao, kao i očaj koji je pojava side donijela u teatarsku zajednicu tokom osamdesetih. Kod kuće, u Kaliforniji, pohađao je koledž St. Mary zahvaljujući košarkaškoj stipendiji, te kaže kako je morao pokazivati izraženu muževnost.

Danas, nakon medijske pažnje koju je privukla Mjesečina i njegove mentorske figure, lika Juana koji je utjelovio, Mahershala Ali može lako biti holivudski vodeći ekspert o muškim uzorima. Skoro 20 godina je davao sve od sebe na televiziji i na filmu kako bi, kako on to kaže, “nakon 16 godina postao senzacija preko noći”. Zato mu i pristaje uloga u filmu o samosvjesnosti, poetičnoj i dirljivoj priči o odrastanju i pokušaju pronalaska svog mjesta u svijetu. Iste godine kad je dobio Oscara  Mahershala i njegova supruga Amatus poželjeli su dobrodošlicu svom prvom djetetu, kćerkici koju su nazvali Bari Najma, baš kad je ovaj glumac dobio vijesti o nominacijama za Zlatni globus i Oscar. 

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno