Nedavno objavljeno

MAHERSHALA ALI Glumac koji je ispisao historiju Oscara

Mahershala Ali ispisao je nove stranice Američke filmske akademije, osvojivši Oscara kao prvi musliman u historiji. Danas Mahershala slavi 47. rođendan

Mahershala Ali ostat će upamćen kao prvi musliman u historiji koji je dobio Oscara: desilo se to 2017. na 89. dodjeli ovih prestižnih nagrada, a američki glumac priznanje je dobio za ulogu u ostvarenju Moonlight, koji je ovjenčan i nagradama za najbolji film i najbolji adaptirani scenarij. “Zahvaljujem se svim svojim profesorima i učiteljima. Uvijek su mi govorili da se ne radi o meni već o likovima koje tumačim. Blagoslovljen sam jer sam imao priliku učestvovati u ovom filmu. Hvala filmskoj ekipi, svi ste zaslužili dobiti ovog Oscara. Hvala mojoj supruzi koja je bila trudna dok se snimao film i pomagala mi kroz cijeli proces”, kazao je Ali preuzimajući zlatni kipić.

Mahershala (47) je rođen 16. februara 1974. u kalifornijskom gradu Oaklandu. Njegova majka Willicia Gilmore bila je zaređena svećenica, dok je Mahershala prešao na islam u adolescentskoj dobi. Njegov otac Phillip Gilmore bio je profilirani izvođač na Broadwayu, pa se Mahershala jasno sjeća svih posjeta Manhattanu i tamošnjim teatrima još dok je bio dijete. Najviše pritom misli na upadljive i sjajne kostime, te jake osobnosti glumaca koje je tad posmatrao, kao i očaj koji je pojava side donijela u teatarsku zajednicu tokom osamdesetih. Kod kuće, u Kaliforniji, pohađao je koledž St. Mary zahvaljujući košarkaškoj stipendiji, te kaže kako je morao pokazivati izraženu muževnost.

Danas, nakon medijske pažnje koju je privukla Mjesečina i njegove mentorske figure, lika Juana koji je utjelovio, Mahershala Ali može lako biti holivudski vodeći ekspert o muškim uzorima. Skoro 20 godina je davao sve od sebe na televiziji i na filmu kako bi, kako on to kaže, “nakon 16 godina postao senzacija preko noći”. Zato mu i pristaje uloga u filmu o samosvjesnosti, poetičnoj i dirljivoj priči o odrastanju i pokušaju pronalaska svog mjesta u svijetu. Iste godine kad je dobio Oscara  Mahershala i njegova supruga Amatus poželjeli su dobrodošlicu svom prvom djetetu, kćerkici koju su nazvali Bari Najma, baš kad je ovaj glumac dobio vijesti o nominacijama za Zlatni globus i Oscar. 

Latest Posts

Raport

spot_img