Nedavno objavljeno

JEFF BRIDGES: Optimistične vijesti

Slavni holivudski glumac, kojem je u oktobru 2020. dijagnosticiran limfom, objavio je sredinom januara da dobro reagira na terapiju

Priredila Elma Tahirović

Na početku ove godine, Jeff Bridges (71) donosi dobre vijesti, koje je podijelio sa svijetom: slavni glumac, kojem je u oktobru 2020. dijagnosticiran limfom, kaže da tumor od kojeg boluje reagira na terapiju. “Svako malo idem na CT kako bih vidio da li novi terapijski protokol smanjuje tumor”, objavio je 13. januara na svojoj web-stranici. “Čini se da reagiram odlično. Ta stvar se drastično smanjila.”
Jeff Bridges nije specificirao od kojeg tipa limfoma boluje (da li je u pitanju Hodgkinov ili ne-Hodgkinov limfom), ali svi oblici ovog raka napadaju čovjekov limfni sistem. Limfni sistem dio je imunološkog sistema, koji uključuje limfne čvorove, limfne kanale, slezenu, timusne žlijezde, krajnike i adenoide. Limfom se može proširiti i na ostale dijelove tijela.
Zvijezda filma Veliki Lebowski nije kazao koju vrstu terapije sprovodi. (Nekoliko različitih terapija može smanjiti tumore.) Protokol zavisi od toga koja je vrsta limfoma u pitanju i od poodmaklosti bolesti, te može uključivati kemoterapiju, zračenje, ciljanu terapiju lijekovima ili biološku terapiju.

“Svako malo idem na CT kako bih vidio da li novi terapijski protokol smanjuje tumor. Čini se da reagiram odlično. Ta stvar se drastično smanjila”

Glumac koji je na Instagramu u decembru objavio da je obrijao glavu i nabavio psa, iskoristio je priliku da prokomentira posljednja dešavanja – te šta mu pomaže da ih prevaziđe. Kući se vratio sa dobrim vijestima o zdravlju, ali je potom na televiziji vidio nasilne proteste, koji su se na Capitol Hillu zbili 6. januara. “Vidjeti da naša zemlja napada samu sebe, slomilo mi je srce”, napisao je.
Bridges je također podijelio umjetnost, muziku i književnost u kojima u posljednje vrijeme uživa i pronalazi inspiraciju, posebno onu svog mentora, preminulog američkog umjetnika Rozzela Sykesa.

Ozbiljna bolest

Bridges je u oktobru 2020. najavio da mu je dijagnosticiran limfom. Vijest je objavio na Twitteru, u klasičnom Lebowski stilu. “Kao što bi Dude rekao, novo sranje je izašlo na vidjelo…”, napisao je 19. oktobra. “Dijagnosticiran mi je limfom. Iako je to ozbiljna bolest, sretan sam što imam odličan tim ljekara i prognoze su dobre. Započinjem tretman i obavještavat ću vas o napretku.”

Objava na Instagramu 14. decembra 2020: “Dobro se osjećam. Obrijao glavu. Nabavio kučića. Proslavio rođendan – 71, čovječe”

Prvi simptomi limfoma često su otečeni limfni čvorovi ispod pazuha, u predjelu prepona ili na vratu. Ostali limfomi uključuju noćno znojenje, neobjašnjiv gubitak težine, groznicu, slabost, kašalj ili probleme sa disanjem, kao i bol ili otečenost abdomena. Osobe sa ne-Hodgkinovim limfomom mogu patiti od modrica ili krvarenja, čestih ili teških infekcija, kao i pritiska u grudima ili nelagode. Simptomi zavise od tipa i lokacije kancera.
Uzrok limfoma nije jasan, ali postoje određeni faktori koju mogu da povećaju rizik od pojave limfoma. Među rizične faktore spadaju dob (neke vrste limfoma češće su kod djece, dok su ostale karakteristične za odrasle), oslabljen imuni sistem, kao i određene infekcije, poput Epstein-Barr virusa.
Da bi se limfom dijagnosticirao, ljekar će zabilježiti pojavu nekih od navedenih simptoma, te sprovesti nekoliko testova. Među njima su biopsija sumnjivog otečenog limfnog čvora i snimanja (poput rentgena i magnetne rezonance), kako bi potražio znake kancera u tijelu ili bi uradio nalaz krvi, koji govori koliko je uznapredovao određeni oblik limfoma.
Tretmani liječenja su različiti, a uključuju radijaciju, kemoterapiju, imunoterapiju, a u određenim slučajevima i operaciju. Ali, odgovarajući tretman ovisi o nekoliko različitih individualnih faktora, uključujući simptome pacijenta, neko drugo propratno oboljenje, kao i tip i lokaciju tumora i fazu uznapredovalosti.
Na primjer, pacijenti sa ranom fazom B-stanica ne-Hodgkinovog limfoma često prođu kroz kemoterapiju, sa četiri različita lijeka, uključujući i monoklonsko antitijelo rituksimab. Ova vrsta terapije zove se R-CHOP, a prima se na svake tri nedjelje.
Jeff Bridges nije naveo detalje terapije koju prima, ali je kazao da je dobio pregršt poruka kada je objavio da je bolestan. “Duboko sam zahvalan za ljubav i podršku moje porodice i prijatelja. Hvala vam na molitvama i dobrim željama”, kazao je.”
Inače, Jeff Bridges je dobio Oscara za glavnu mušku ulogu u Crazy Heart, drami o ostarjelom country pjevaču 2009. godine. Osim toga, još je je šest puta bio nominiran za Oscara i to za uloge u filmovima The Last Picture Show 1971., Thunderbolt i Lightfoot 1974., Starman 1984., Kandidat 2000., Čovjek zvan Hrabrost 2010., i Hell or High Water 2016. Kad je spomenuo Dudea u svom tvitu, mislio je na jednu od njegovih najpoznatijih uloga u kultnoj komediji braće Coen iz 1998. godine Veliki Lebowski.

Gracija 407, 22.1.2021.

Latest Posts

Raport

spot_img