Nedavno objavljeno

Vitamin D može pružiti zaštitu od covida-19

Na osnovu dosad provedenih studija, vjeruje se da postoje dovoljno jake indikacije koje ukazuju na dobrobiti vitamina D

Postoje studije koje pokazuju da je manji rizik od obolijevanja od covida-19 ako imamo dobar nivo vitamina D. A dugačak je niz studija koje sugerišu da zaražene osobe imaju blaže simptome ukoliko imaju dovoljno ovog vitamina.

Već je poznato da jače simptome covida-19 imaju starije osobe, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom te oni s dijabetesom tipa 2. Urađeno je i nekoliko studija u različitim dijelovima svijeta gdje se mjerio nivo vitamina D kod oboljelih od covida-19 i upoređivao tok bolesti. Uočen je teži oblik bolesti i veći rizik od smrti kod pacijenata s manjkom vitamina D.

Nedavno je iz Španije stigao izvještaj o istraživanju koje je obuhvatilo 76 pacijenata s covidom-19. Njih 50 primalo je visoke doze vitamina D, dok je manja grupa od 26 pacijenata primala placebo. Od onih koji su primili vitamin D, nijedna nije umrla, a samo je jedna osoba bila na intenzivnoj njezi. U grupi koja je primala placebo polovina se toliko ozbiljno razboljela da su završili na intenzivnoj njezi, a dvije osobe su umrle.

Ovako male studije, istina, nisu dokaz da vitamin D zaista pruža zaštitu. Ali vjeruje se da postoje dovoljno jake indikacije da bi se stanovništvo moralo poticati da uzima dodatni vitamin D.

Već je poznato da vitamin D može zaštititi od gripe i prehlade, a to je dokazano u globalnoj studiji u kojoj su se rezultati temeljili na podacima gotovo 11.000 učesnika iz četrnaest zemalja. Rizik od zaraze respiratornih infekcija prepolovljen je kod osoba koje su dnevno ili sedmično dobivale dodatke D-vitamina.

Rizik od nedostatka vitamina D raste tokom zimskih mjeseci kada je sunce preslabo da bi vitamin D nastao u našem organizmu. Zato se tokom trenutne pandemije koronavirusa preporučuje dnevna doza vitamina D, kao dodatak, od 50 mikrograma.

Kako dobijamo D vitamin

Vitamin D dobivamo na dva načina: dijelom hranom, dijelom sintezom koja nastaje u koži kada smo izloženi suncu.

  • Vitamin D u hrani uglavnom dobivamo iz masne ribe, kao što su losos, haringa i skuša.
  • Izlaganje suncu najvažniji je izvor vitamina D tokom ljeta. Tada će možda biti dovoljno da nekoliko puta sedmično budete vani u odjeći kratkih rukava po 15 minuta kako bi unijeli dovoljnu količinu vitamina D.
  • Preporučuje se da vegetarijanci, osobe koje ne jedu ribu i oni koji izbjegavaju izlaganje suncu uzimaju dodatke prehrani s vitaminom D kako bi zadovoljili potrebe.
  • Dodaci su posebno važni tokom zimskih mjeseci. Pauze se mogu napraviti od maja do augusta za one koji će biti na suncu, ali se mogu uzimati suplementi tokom cijele godine.

Latest Posts

Raport